Odborník varuje: Čeká nás rok teroru a evropské 11. září

Evropské zpravodajské služby varují, že teroristi mají v plánu letos zosnovat masové útoky po celém kontinentě. Máme se připravit na evropskou obdobu americké tragédie z 11. září 2001.

Země, ilustrační fotografie
reklama

Francouzské úřady mají jasno a není to zrovna optimistické čtení. Podle nich se do Evropy houfně vrací džihádisti vycvičení v Sýrii Islámským státem, kteří jen čekají na pokyn k útoku.

Varování přišlo rok poté, co teroristi vystříleli redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, uvedl portál topky.sk. Na pařížském Náměstí Republiky lidé v čele s představiteli země uctili památku obětí jak tohoto, tak dalších teroristických útoků, kterým Francie loni čelila.

Podle úředníka z oddělení boje proti terorismu bude ale rok 2016 ještě tragičtější. Zejména pro Francii a Británii. "Směřujeme k evropskému 11. září. K simultánním útokům ve stejný den, na více místech a ve více zemích," uvedl pro francouzské agentury. "Jde o velmi koordinovanou záležitost.

Víme, že teroristi na tom pracují." Daeš podle něj vycvičil v Sýrii speciální evropské jednotky, které pašuje mezi uprchlíky. "Jde o lidi, kteří to už v Evropě znají, ovládají jazyk, vyznají se v místních poměrech, mají zbraně.

"Tenhle typ několikanásobného útoku je součástí nejhoršího scénáře pro rok 2016. Vím, že v hlavních evropských městech, hlavně v Londýně, speciální jednotky pracují s touto teorií," potvrdil bývalý analytik francouzské rozvědky DGSE Yves Trotignon.

Témata: ekonomika | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky