Revoluce v označování piv. Zmizí ležák, přibudou jiná piva. Jaká?

Čeští pivaři si už brzy budou asi muset zvyknout na jiné označování piv. Zmizí například ležák, ale objeví se jiná a přesnější označení

Pivo, ilustrační fotografie
reklama

Pokud změna v označování piv projde, z pultů "zmizí" například piva označená 11° a 12°. Ta by se dále označovala jen jako "plná piva" a ležák pouze jako pivní styl! Zvažuje to ministerstvo zemědělství. Piva nad 13° by se označila za "silná", ne speciální. Informuje o tom dnešní vydání Blesku.

Po změně volají hlavně minipivovary. Podle jejich svazu je totiž dosavadní značení svazovalo. „Nyní se za ležák značí i svrchně kvašená piva či piva pšeničná," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18°) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Nově by se na lahvích musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Jinak bude toto označování stupňovitosti pouze dobrovolné. Pokud se změnu podaří prosadit, mohla by začít platit už letos v létě.

Témata: alkohol | pivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky