Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když přimhouříme jedno oko, tak průmysl nezklamal

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průmyslová výroba si v listopadu znovu polepšila. V porovnání s předchozím rokem se zvýšila o 5,7 %. V meziměsíčním srovnání se ovšem musela vyrovnat s poklesem, a to konkrétně o 1,2 %. Nouzi o práci neměli především zpracovatelé. Zahraniční obchod byl úspěšný jak v meziročním, tak i v meziměsíčním srovnání. Dosáhnul přebytku ve výši 14,3 miliardy Kč. Výsledky za předposlední měsíc loňského roku dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Z hlediska meziročních růstů byl měsíc listopad pro český průmysl obdobím, kdy spíše vyčníval z řady a nepostával „vzadu“. V porovnání s předchozím rokem zrychlil o 5,7 %, přičemž průměrný letošní meziroční růst odpovídá 4,7 %. Trhy ale od listopadu očekávaly přece jen trochu více. Listopadové výrobě byl nápomocný především zpracovatelský průmysl, ten vzrostl o 7,4 % (alespoň z pohledu neočištěných dat), což je jeden z nejlepších meziročních růstů letošního roku. Zpracovatelům dlouhodobě pomáhají zvláště výrobci motorových vozidel, náhradních dílů a příslušenství, kteří svou produkci meziročně zvedli téměř o pětinu. Tito zpracovatelé s největší pravděpodobností nebudou moci ve své aktivitě polevit ani v následujících měsících, protože jejich objednávkové knihy se jim stále plní, a to jak zakázkami ze zahraničí, tak i z tuzemska.

Automobily a náhradní díly vyrobené v Čechách jdou v zahraničí stále na „dračku“. A tomu odpovídají také výsledky zahraničního obchodu. V listopadu byla do zahraničí vyvezena motorová vozidla, včetně náhradních dílů, v hodnotě vyšší než 72 miliard Kč. Téměř 12 % z této hodnoty bylo vyvezeno k našemu západnímu sousedovi. Po celou dobu fungování vzájemných obchodních vztahů platí, že Německo má pro českou ekonomiku nezastupitelnou roli. Z celkové hodnoty vyvezeného zboží za české hranice bylo totiž více než 33 % vyvezeno právě do Německa. Celkově Českou republiku opustilo v listopadu zboží v hodnotě necelých 300 miliard Kč, což je přibližně o 14 miliard Kč více, než bylo do Čech dovezeno. Výsledky jednoho z posledních měsíců v roce tedy znovu potvrdily, že čeští exportéři využívají příležitosti, kterou jim poskytla Česká národní banka v podobě intervencí proti silné koruně. 

Do zhodnocení celého roku 2015 stále ještě zbývá jeden měsíc. Nicméně už nyní je jasné, že celkové letošní výsledky budou výjimečné a jejich zopakování v následujícím roce bude nejen pro české průmyslníky velkým oříškem, informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

 

Témata:  průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy