Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident kývnul na odstranění reklamy z ČT1 a ČT24

Komerční vysílání zmizí od pátku 11. listopadu z kanálů veřejnoprávní televize ČT1 a ČT24. Prezident Václav Klaus podepsal v úterý zákon, který to přikazuje, informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Reklama tak zůstane ve veřejnoprávní televizi pouze na kanálech ČT2 a ČT4.

Výnosy z reklam na ČT2 mají podle původního návrhu putovat do Státního fondu kultury, z peněz za reklamu na sportovním kanále ČT4 by měla televize rozšiřovat sportovní přenosy a nakupovat nová televizní práva. Pozměňovací návrh Senátu, který sněmovna schválila, však dodává, že do 30. června 2012 bude Česká televize z výnosu z reklamy z těchto dvou programů odvádět částku ve výši 1 250 000 korun na zvláštní účet pro rozvoj zemského digitálního vysílání. To, že senátoři nechtěli změnit podstatu zákona a požadovali pouze zapracování drobných legislativních a technických změn, přivítal již dříve i generální ředitel TV Nova Jan Andruško. "Je to jednoznačné potvrzení kompromisu, na základě kterého má reklama a teleshopping úplně zmizet z vysílání ČT1 a ČT24, a to výměnou za rozsáhlou podporu české kinematografie ze strany TV Nova a dalších komerčních televizních stanic," řekl Andruško. Roční 150milionový výpadek ve Státním fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, který by s koncem reklamy na prvním programu ČT hrozil, nahradí komerční televize vysílající hranou tvorbu. Televize Nova, Prima a TV Barrandov budou do fondu podle návrhu odvádět dvě procenta svých reklamních příjmů, peněz pro filmaře by tam mělo být víc než dosud z ČT. Televize Nova rozhodnutí uvítala. "Tímto krokem se definitivně ukotvil termín konce digitalizace pozemního televizního vysílání a zároveň se přesně stanovila pravidla pro vysílání reklamy a teleshoppingu na veřejnoprávní televizi. Pro televizi Nova rozhodnutí poslanců dále znamená potvrzení slibu významně investovat do podpory českého filmu, tedy do Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie," uvedl Jan Andruško, generální ředitel televize Nova. Změny ve vysílání reklamy na ČT mají přijít s koncem přechodu na zemské digitální televizní vysílání, který je stanovený na 11. listopad 2011. Výjimku pro stávající analogové vysílání až do června příštího roku mají jen oblasti Jesenicka a Zlínska, kde je zavádění nového signálu nejkomplikovanější.

Témata:  reklama Václav Klaus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy