Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papandreu: Řecko dluhovou krizi překoná

Řecko překoná dluhovou krizi a splatí poskytnutou pomoc, uvedl v úterý v německém parlamentu řecký premiér Jorgos Papandreu. Informovaly o tom v úterý agentury Bloomberg a Reuters.

V příštím roce bude mít Řecko podle tamního premiéra primární přebytek.

"Nejsme chudá země, ale země, která byla řízena špatně. Nestarám se o to, jestli budu znovu zvolen, nebo ne, ale o záchranu Řecka," řekl podle agentury Bloomberg ve spolkovém parlamentu Papandreu.

Už před svým vystoupením v německém parlamentu Papandreu slíbil v projevu k představitelům německého průmyslu v Berlíně, že může zaručit, že Řecko bude žít až do všech jeho závazků. "Slibuji vám, že my Řekové brzy vybojujeme cestu zpět k růstu a prosperitě po tomto období bolesti," dodal Papandreu.

"Půjčujeme si, abychom byli schopni splácet dluhy," dodal Papandreu před německými průmyslníky.

Premiér Papandreu se v úterý v Berlíně setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, aby jednali o současné situaci v zemi a o ekonomickém programu řecké vlády.

Na podobě prvního balíčku se Řecko s mezinárodními věřiteli dohodlo na začátku května loňského roku. Výměnou za finance v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč) země přislíbila přijmout celou řadu úsporných opatření, škrtů a reforem.

Přesto se ale situace kolem Atén neuklidnila a lídři zemí platících eurem na červencovém mimořádném summitu schválili druhou záchrannou pomoc, díky které Řecko dostane dodatečných 109 miliard eur (téměř 2,7 bilionu Kč) od eurozóny a MMF. Do pomoci se na dobrovolné bázi zapojí právě i soukromý sektor.

Témata:  Řecko krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy