Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracovní vykořisťování cizinců nelze tolerovat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ukončilo dvouletý projekt zaměřený na negativní jevy provázející pracovní migraci z tzv. nových členských států Evropské unie. V rámci projektu „Inovacemi k prevenci pracovního vykořisťování občanů EU“ se v létě letošního roku uskutečnila informační kampaň upozorňující na rizika pracovního vykořisťování občanů Bulharska.

„Jistá míra tolerance ve vnímání pracovního vykořisťování cizinců může za určitých podmínek vést i k pracovnímu vykořisťování českých zaměstnanců. Zaměstnavatelé musí dostat jasný signál, že takové jednání je nepřípustné,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Cílem informační kampaně bylo zvýšit povědomí cizinců, resp. občanů Bulharska přicházejících do České republiky za prací, o jejich právech a povinnostech. Kromě letáků a plakátů v bulharském jazyce byl natočen i filmový spot, který je volně přístupný na YouTube. Po ukončení kampaně bylo následným šetřením zjištěno, že poskytnuté informace pomohly polovině respondentů zlepšit jejich pracovní i životní situaci. V České republice pracuje cca 15 tisíc bulharských občanů, v období sezónních prací se jejich počet zvyšuje.

Část materiálů byla vydána v českém jazyce a zaměřovala se především na představitele těch institucí, které mají možnost ovlivnit situaci na trhu práce ve vztahu k bulharským občanům (inspektoráty práce, orgány činné v trestním řízení, neziskové organizace a další).

Poznatky a informace získané během dvouleté realizace projektu umožnily formulovat návrh koncepce na prevenci pracovního vykořisťování občanů EU a navrhnout systémové změny vedoucí k účinnější prevenci. Byla navržena i řada konkrétních doporučení, například posílit předodjezdovou informovanost; zajistit cílenou kontrolní činnost v místech, kde by mohlo pracovní vykořisťování vzniknout; zřídit krizové centrum s nepřetržitým provozem; zkvalitnit monitoring pracovních agentur a v případě nekalých praktik jim odejmout licenci; zřídit finanční policii; zvýšit u odborné i široké veřejnosti povědomí o problematice pracovního vykořisťování a další.

Projekt „Inovacemi k prevenci pracovního vykořisťování občanů EU“ realizovalo MPSV z prostředků Evropského sociálního fondu ve spolupráci s experty z Bulharska a Rakouska. V průběhu projektu byly uspořádány dvě mezinárodní konference a expertní kulatý stůl, jehož se zúčastnili zástupci státní správy, akademické sféry i neziskového sektoru.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy