Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko roste, podle Američanů se stává Švýcarskem regionu

Česká republika by se mohla stát Švýcarskem východní Evropy, uvádí americká televizní stanice CNBC. Nedávno se švýcarská centrální banka rozhodla stanovit strop na posílení franku, díky tomu vzrostla potřeba nového bezpečného přístavu a ČR se silnou ekonomickou a stabilní měnou se jeví jako uchazeč.

Ekonomický růst v zemi je silnější, než v mnoha jiných zemích Evropské unie (EU) a zadlužení se pohybuje pouze na úrovni 38 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Mezinárodní ratingové agentury si zlepšení ekonomického výhledu všímají. Na konci srpna ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila úvěrové hodnocení ČR v zahraniční měně o dva stupně z "A" na "AA-" se stabilním výhledem. To znamená, že rating je o jeden stupeň vyšší, než hodnocení mnoha zemí eurozóny, včetně Itálie.

„ČR je spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší hlavní úroková sazba, která je pod úrovní sazby Evropské centrální banky – ECB, to doprovází i relativně robustní měna,“ vysvětlil analytik Simon Quijano-Evans ze společnosti ING.

Na svém posledním jednání z 22. září bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní dvoutýdenní repo sazbu na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta. „Dokážu si představit pohyb v jakémkoliv směru, i když jsme v tuto chvíli nenašli důvod k změně,“ poznamenal tehdy guvernér Miroslav Singer. Na rozdíl od jiných států střední a východní Evropy, Praha se nemusí obávat z růstu cen. Míra inflace v srpnu letošního roku klesla na 1,7 procenta, což je pod dvouprocentním cílem banky.

„Je to Švýcarsko východní Evropy, zejména pak po opatřeních švýcarské centrální banky,“ míní analytik Gyula Toth z UniCredit. „Veřejné zadlužení je velmi nízké, je to velmi konkurenceschopná ekonomika,“ dodal pro CNBC.

Témata:  Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy