Pejsek a kočička vaří dort, černá díra na peníze lidí. Opozice se ostře pustila do vlády kvůli rozpočtu

Poslanci ve středu schválili rozpočet se schodkem 70 miliard korun. Podle premiéra Sobotky podpoří růst, investice i výdaje domácností. Opozice ale rak nadšená není. ODS mluví o černé díře na peníze, šedi a promarněných příležitostech.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
reklama

ODS navrhla hned několik přesdunů v rámci rozpočtu, které ale nebyly přijaty. Předseda občasnkých demokratů Petr Fiala se domnívá, že vládní poslance nezajímali žádné argumenty. „Koalice tak schválila rozpočet na příští rok, který je doslova černou dírou na peníze všech občanů, kteří platí daně. Vláda se chystá rozházet téměř 30 miliard korun. V této výši jsme našli zbytečné výdaje, například za nové státní úředníky, nové trafiky pro stoupence vládních stran, zbytečné dotace a další," varuje Fiala.

Domnívá se, že sněmovna naopak podceňuje bezpečnostní rizika spojená s migrační krizí, když odmítla dát více peněz armádě. Kritizuje také to, že vysoké školy přijdou o celou jednu miliardu. „Přitom pouze kvalitní vysokoškolské vzdělávání zajistí konkurenceschopnost naší ekonomiky a naši dobrou budoucnost. To by se ale socialisté museli dohlédnout dál, než pouze na konec tohoto volebního období," tvrdí politik. Rozpočet koalice je, jako když si pejsek s kočičkou dělali dort," dodává.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka rozpočet Česko nikam neposouvá. Sedmdesátimiliardový schodek jde podle něj proti základní ekonomické logice. „Všechny potřebné změny a kroky přesouvá vláda na úkor ekonomického rozvoje raději na příští politické reprezentace, aby neriskovala svoji oblíbenost v žebříčcích politických preferencí. Takto se ale sebevědomá vláda nechová. Podobu rozpočtu schváleného současnou vládou by snad šlo ještě tak očekávat od nějaké formy úřednické vlády, která by bez mandátu od voličů chtěla zajistit pouze jakýsi udržovací rozpočet bez dalších ambicí," ostře se do vlády pustil Skopeček, který rozpočet na rok 2016 označuje za „promarněnou příležitost".

Zbyněk Stanjura pak varuje, že příjmy státního rozpočtu jsou napnuty a jsou až příliš optomistické. Situace, kdy bude příjem o 100 miliadr vyšší, než se původně rozpočtovalo, se prý opakovat nebude. „Vzpomeňme si, že před rokem říkali čelní představitelé vlády, že vyrovnaný rozpočet bychom mohli dosáhnout někdy v roce 2017 až 2018. O rok později říkají 2018 až 2019. A jsem si skoro jist, že příští rok budou říkat: No, ale toho vyrovnaného rozpočtu můžeme dosáhnout někdy v letech 2019 až 2020. Pořád to odsouváme, říkáme - tak za ty tři až čtyři roky. Jenže o rok později jsou to opět 3 až 4 roky. Obávám se, že to tak bude i příští rok," posteskl si Stanjura.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nejvíce roste velmi neefektivní vládní spotřeba, tedy platy státních zaměstnanců. „Nejde zdaleka o ten 5% růst, proti kterému nic nemám, protože ekonomice se daří a platy byly předtím zmrazeny. Ale vláda příští rok předpokládá přijetí 13,5 tisíce nových státních zaměstnanců. Když si k tomu připočteme ještě letošních sedm tisíc, tak během dvou let vláda dokázala zatížit daňového poplatníka zhruba 20 miliardami na nové státní zaměstnance. Zdaleka to nejsou jenom učitelé a hasiči, jak vláda ráda říká, ale především jsou to úředníci. Hlavní vládní priorita jsou platy na nové státní úředníky. To opravdu není investiční nebo prorůstový rozpočet," uvedl Kalousek pro Českou televizi. Vysoký deficit pak označil za „rozpočtový hřích".

Témata: Fiala, Petr (ODS) | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky