Stavebnictví pomáhají rekordní prodeje bytů

Jedním z tahounů celého stavebnictví zůstávají rezidenční developerské společnosti, což potvrzují i aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle nich se během října začalo v celé České republice stavět o 17,6 procenta bytů více než loni, celkem 2270 bytů. Výraznou zásluhu na tomto nárůstu mají hlavně nové bytové domy v Praze.

Ilustrační fotografie
reklama

„Českému stavebnictví pomáhá hlavně bytová výstavba. Jen v Praze, která v rámci celé České republiky zaujímá dominantní podíl, developeři letos prodají rekordních 7000 nových bytů. To dá práci desítkám stavebních firem zaměstnávajících desítky tisíc lidí,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. 

Dobře rozjeté stavebnictví však může Korce v nejbližší době zabrzdit nepřátelská legislativa a systém stavebního práva, který je nejsložitější v celé Evropě. „Osobně ho označuji jako legislativní Kocourkov. Vše navíc zhoršila nedávná novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (takzvaná EIA), která může fakticky zmrazit nejen rezidenční development, ale výstavbu jako celek,“ upozorňuje Korec z EKOSPOLU. Tyto obavy podle něj potvrzují i aktuální data ČSÚ.

Celkově české stavebnictví zastavilo předchozí několikaměsíční růst, když v říjnu podle ČSÚ stavební produkce meziročně klesla, reálně o 1,3 procenta. Jde o první letošní pokles. Až do října celý sektor letos rostl a už druhým rokem se tak zvedal z výrazného propadu během poslední ekonomické krize.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky