Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost ekonomiky? Čechy opouští optimismus, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Téměř dvě pětiny občanů (39 %) očekávají, že hospodářská situace naší země bude za pět let zhruba stejná jako dnes. Podobný podíl veřejnosti (36 %) se však domnívá, že se situace naší země zhorší. Oproti loňskému roku se tento podíl zvýšil o 8 %. Zlepšení ekonomické situace očekává čtvrtina občanů (25 %). V případě životní úrovně vlastní domácnosti se polovina lidí (53 %) domnívá, že k výrazné změně během pěti let u nich nedojde. Negativních odpovědí je však více než pozitivních (28 % : 19 %), což je rovněž změna oproti roku 2014, kdy byly tyto podíly vyrovnané.

V listopadovém průzkumu se STEM znovu po roce zaměřil na výhledy českých občanů na budoucnost české ekonomiky celkově i na očekávání ohledně jejich vlastní domácnosti.

Ukazuje se, že optimismus z loňského roku se snížil, přesto jsou aktuální výsledky stále lepší než na počátku tohoto desetiletí. V loňském roce byl podíl lidí, kteří očekávali zlepšení hospodářské situace naší země v horizontu příštích pěti let, mírně vyšší než podíl těch, kteří očekávali zhoršení. Letos již tomu tak není, podíl pesimistů je o 11 procentních bodů vyšší než podíl optimistů.

Nejpočetnější skupinou však stále zůstává tábor těch, kteří předpokládají, že za pět let se hospodářská situace u nás nijak významně nezmění.

V předpokladech dalšího vývoje životní situace vlastní domácnosti lidé nejčastěji čekají stabilitu, více než polovina občanů totiž předpokládá, že jejich situace zůstane beze změn. V podílech odpovědí očekávajících zlepšení nebo zhoršení došlo k podobnému vývoji jako u výhledů na celkovou hospodářskou situaci. Podíl těch, kteří předpokládají, že se životní úroveň jejich domácnosti zhorší, je o 9 procentních bodů vyšší než podíl těch, kteří čekají zlepšení.

Optimistická očekávání ve výhledu na ekonomickou situaci naší země jsou méně častá u lidí starších (18 až 29 let: 30 % očekává zlepšení, 30 až 44 let: 29 %, 45 až 59 let: 23 %, 60 a více let: 19 %). Navíc se u občanů starších 60 let výrazně zvýšil podíl těch, kteří předpokládají, že se ekonomika naší země bude zhoršovat (z 28 % v roce 2014 na současných 43 %).

Ve výhledech na budoucnost české ekonomiky se významně liší stoupenci různých politických stran. Optimisty jsou nejčastěji sympatizanti TOP 09, dále také příznivci ANO a ODS. Naopak největšími pesimisty jsou stoupenci KSČM. V porovnání s loňským průzkumem se podíl těch, kteří očekávají, že se hospodářská situace země zhorší, zvýšil hlavně u sympatizantů ANO a KDU-ČSL (o 12 procentních bodů), což není úplně dobrá zpráva pro politické představitele těchto stran.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.