Brusel rozhodne, zda uzavře staré reaktory v Dukovanech

Čeští energetici a politici musí přesvědčit protijaderně naladěné bruselské úředníky, že jsou téměř třicet let staré ruské reaktory v Dukovanech bezpečné. V opačném případě totiž hrozí uzavření atomové elektrárny na jihu Moravy, píší v pondělním vydání Lidové noviny.

660
reklama

Evropská komise bude do jara příštího roku rozhodovat, zda jsou jaderné bloky v Unii odolné vůči přírodním pohromám a bezpečnostním rizikům. Podle zdrojů Lidových novin budou však evropští odpůrci jádra usilovat o "zaříznutí" aspoň starších reaktorů, což se týká i Dukovan.
 
Počátkem prosince má komise vydat předběžnou zprávu o bezpečnosti jaderných elektráren. Podle zdrojů Lidových novin se nyní v Bruselu hraje o to, aby vyhodnocení bezpečnostních rizik bylo co nejpřísnější. Agendu má na starosti úřad eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera pocházejícího z protijaderného Německa, což vyvolává u elektrárenských společností obavy z razantního postupu.
 
Případné uzavření Dukovan může mít negativní vliv i na ceny elektřiny pro domácnosti či firmy, pokud výroba energie z jádra zůstane v Česku "jen" na bedrech mladšího Temelína, píší Lidové noviny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky