Když nefunguje stavební dozor, nepomůže ani stavební policie

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce podle Lidových novin v rámci České obchodní inspekce (ČOI) zřídit nový oddíl, kterému úředníci pracovně říkají „stavební policie“. Pracovníci inspekce by po změně zákona mohli kontrolovat, jaký materiál jde na stavbu přímo z firemních skladů bez mezičlánku v maloobchodě. To nyní ČOI kontrolovat nemůže.

Ilustrační fotografie
reklama

„Větší důraz na kontrolu kvality staveb je jistě nutný. V tomto případě se ale nelze ubránit pocitu, že jde o další nesystémové řešení navrhované úředníky bez kontaktu s praxí. Hlídání kvality stavebních prací i použitého materiálu je primárně věcí investora, který by si to měl jednak pečlivě ošetřit ve smlouvě, a pak také v průběhu stavby pravidelně kontrolovat. K tomu musí mít kvalitní a zkušený stavební dozor. Kde nefunguje stavební dozor, tam ani stavební policie nepomůže,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

Problém se podle Korce týká hlavně veřejných staveb, úředníci totiž často stavební dozor vybírají pouze podle nejnižší ceny. Stává se také, že je stavební dozor přímo spojený s konkrétní stavební firmou, případně stavbu kontroluje pouze formálně. „Soukromá firma, která staví za vlastní peníze, si dodavatele dokáže lépe pohlídat. Jde jí totiž nejen o úsporu nákladů nutných na odstranění vad nekvalitně odvedené práce, ale také o dobrou pověst, která úzce souvisí se spokojeností budoucích klientů,“ doplňuje Korec z EKOSPOLU.

EKOSPOL, který za svou třiadvacetiletou historii postavil v 51 projektech více než 4000 bytů, má velmi propracovaný systém kontroly kvality. „Stavební firmy si pečlivě vybíráme ve vícekolových tendrech. Důraz při výběru vítěze klademe na dodržení našeho kvalitativního standardu. Ve smlouvě poté důkladně uvedeme požadované stavební postupy a použité materiály. Za kontrolu jejich dodržování a využití pak zodpovídá osvědčený stavební dozor, který je přítomný na staveništi v průběhu celé stavby,“ popsal systém v EKOSPOLU jeho šéf Korec. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky