Stavařům se žije lépe, firmy mají práci na osm měsíců

Letošní růst českého stavebnictví je tak silný, že ho vnímají i představitelé stavebních firem. Více než čtvrtina (27,2 procenta) hodnotí svou ekonomickou situaci jako dobrou, pouze devět stavařů ze sta ji označuje za špatnou. Podniky představující třetinu (30,3 procenta) objemu stavebních prací svou činnost zvýšily, omezovat stavební činnost muselo 14,2 procenta firem. Důvodem je hlavně nedostatečná poptávka. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu názorů vedoucích pracovníků 489 podniků z oblasti stavebnictví, který letos v říjnu provedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky úřad zveřejnil na svých webových stránkách.

Ilustrační fotografie
reklama

Růst stavební produkce podle ČSÚ v září zpomalil. Stavebnictví meziročně stouplo o 2,4 procenta po srpnovém růstu o 4,7 procenta. Respondenti konjunkturálního průzkumu za hlavní bariéru růstu produkce svého podniku považují nedostatečnou poptávku.

„Situace v pozemním stavitelství je opravdu špatná. Stát jakožto největší investor v minulosti podcenil přípravu staveb a nyní takřka nemá co stavět. Stavaře tak zachraňují hlavně soukromí investoři. Díky rekordní poptávce po nových bytech se daří mimo jiné bytové výstavbě,“ podotkl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

Stavaři jsou optimističtí

I přes nepřipravenost projektů neztrácí stavaři optimismus, v nejbližším půl roce očekávají zlepšení ekonomické situace svého podniku respondenti představující pětinu celkové stavební produkce. Osm z deseti firem (82,1 procenta) si v nejbližších měsících nemusí lámat hlavu s nedostatkem práce, stávající zakázky, domluvené objednávky a probíhající jednání jejich výrobní kapacity zaplní dostatečně. Výrobu mají firmy domluvenu průměrně na osm měsíců dopředu.

Tento trend potvrzuje například generální ředitel stavební firmy Průmstav Rafael Moreno. „Projektů je více a náš zásobník práce na rok 2016 je téměř plný. Musíme velmi přemýšlet nad subdodavatelským systémem, protože výrobní kapacity seriózních firem jsou již téměř zaplněny. Naše vlastní výrobní kapacity jsou totiž prakticky na 100 procent vytíženy,“ uvedl Moreno a dodal, že výrobci stavebních materiálů i subdodavatelé už začali zvedat ceny.

Předkrizová úroveň stále v nedohlednu

Stavebnictví se i přes pozitivní statistiky a očekávání stále ještě zcela nevymanilo z výrazného krizového propadu v minulých letech, což naznačuje přehled závazků po lhůtě splatnosti. Ty přiznala více než pětina (22,6 procenta) představitelů stavebních firem.

„Stavební firmy v minulosti kvůli nedostatku zakázek srazily ceny až na nesmyslnou úroveň, kvůli udržení zkušených zaměstnanců často v tendrech nabízely dumpingové ceny. Nyní se z této pasti často nemohou dostat. EKOSPOL je známý tím, že si své dodavatele velmi pečlivě vybírá. Nehodnotíme však jen podle nejnižší ceny, ale posuzujeme i nabízenou kvalitu. Stavební firmy proto nikdy netlačíme do podnákladových cen,“ zdůraznil Evžen Korec z EKOSPOLU.

Moreno očekává, že po předchozích měsících růstu čeká stavebnictví v příštím roce stagnace. „Veřejných zakázek je stále velmi málo a některé firmy jsou pod hrozbou malé zásoby práce ochotné spekulovat a nabídnout velmi nízkou cenu. Růst stavebnictví se podle mě v první půlce roku 2016 zastaví a zůstane na úrovni roku 2015,“ neskrývá pesimismus šéf Průmstavu.

Témata: stavebnictví | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky