Sankce proti rodičům, teror policie... Pravice popisuje, co chystá vláda

Před 26 lety u nás skončil komunistický režim a podle TOP 09 se těšíme ze svobody a z nejvyšší životní úrovně v historii. Jsme součástí demokratické rodiny národů a žijeme v míru, přesto před sebou podle opozice nemáme růžovou budoucnost.

Miroslav Kalousek
reklama

Při příležitosti výročí 17. listopadu TOP 09 upozorňuje, že se někteří z nás cítí frustrováni ze svobody a demokracie. "Měli totiž nereálná očekávání. Domnívají se, že stát má povinnost postarat se o jejich práci, nízké ceny, vysoké důchody, spokojenost, včetně jejich osobního štěstí. V zájmu této iluze jsou ochotni experimentovat při hledání nové naděje bez ohledu na důsledky. Měli bychom si ale uvědomit, že jednoduchá řešení i velmi složitých problémů, rychlé a snadné splnění našich snů nabízejí jen populisté. Jedná se totiž o nereálné sliby a zaplatíme za to vysokou cenu. Omezí nám to naši svobodu. Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí, kterou nám nikdo nemůže vzít nebo kterou nemůže nic zásadně ohrozit. Tím, kdo může naši svobodu ohrozit, jsme právě jenom my sami. A lidé, které si jako své zástupce zvolíme," píše na svém webu.

Současná vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL podle opozice ukrajuje svobodu po částech následujícím způsobem:

  • Elektronická evidence účtenek znamená větší kontrolu státu nad lidmi, kteří se snaží poctivě živit vlastním přičiněním. Stát bude zároveň také nebezpečné hromadit informace, které lze snadno zneužít.
  • Stát bude moci dávat plátcům DPH likvidační pokuty i za drobná pochybení v kontrolních hlášeních, která budou nově muset povinně odevzdávat.
  • Finanční úřady dostanou možnost selektivně ukázat na občany, kteří budou muset i zpětně prokázat, jak nabyli svého majetku. Takový zákon navrhl ministr, který nikdy neprokázal, jak sám přišel ke svým miliardám.
  • Pokud se stát rozhodne postavit silnici, může začít stavět na soukromém pozemku hned po rozhodnutí o vyvlastnění. Nemusí už čekat ani na rozhodnutí soudu, ke kterému se vlastník má právo odvolat.
  • Stát bude rozhodovat o tom, kdy a kam budeme chodit nakupovat, a také o tom, jak mají obchodníci podnikat. Zákon, který zkrátí otvírací dobu v obchodech, omezí svobodu podnikatelů i občanů.
  • Policie by mohla nově zadržet řidičský průkaz nejen opilým řidičům, ale každému, u koho by měla podezření, že udělal jakýkoliv přestupek. I to navrhují politici současné vlády.
  • Rodiče budou muset posílat děti do mateřské školy, jinak jim stát uloží sankce. Už se nebudou moci svobodně rozhodnout, jestli své dítě až do povinné školní docházky budou vychovávat v rodině. Budou je muset předat k výchově státu. Povinně musíme své děti také očkovat tehdy, kdy si řekne stát, aniž je možnost nastavit si systém individuálně.
  • Roste počet lidí, kterým policie odposlouchává telefonní hovory. Orgány státní moci navíc zcela rezignovaly na povinnost informovat odposlouchávané lidi o tom, že je policie sledovala.
  • Úředníci mohou přijít až k nám do domu či bytu zkontrolovat, jak topíme. Bez ohlášení, podle vlastního zvážení nebo na udání. Neotevřete? Dostanete pokutu.
  • Ministerstvo financí bude mít už brzy pravomoc blokovat některé webové stránky, dovolí mu to vládní zákon o hazardních hrách. Stát sváže vše limity na kampaně a na kontrolu všeho najme speciální úředníky. Takže už nebudete moci svobodně podpořit podle svého v kampani oblíbeného kandidáta nebo stranu.

Svobody prý odpírá vláda a prezident také tím, jak mění orientaci zahraniční politiky. "Před 26 lety jsme stávkovali za odchod sovětské okupační armády a byli těmi, kdo bránili lidská práva. Máme snad být dnes zemí, která je za mlhavé přísliby ekonomické spolupráce ochotna podílet se na vylepšování politické fasády totalitních režimů? Do politických funkcí a do státních institucí se vracejí lidé těsně spojení s předlistopadovým totalitním režimem," podotkla strana.

"A prezident? Ten vedle skutečných hrdinů a nezpochybnitelných autorit vyznamenává na Hradě bývalé komunistické kádry a osoby podezřelé z udavačství," dodávají zástupci TOP 09.

Témata: TOP 09 | 17. listopad

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky