Eurozóna je podle studie ECB ohrožena

Celý projekt jednotné evropské měny je dluhové krizi, která vznikla nekontrolovaným prudkým růstem státních výdajů, je ohrožen. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na studii Evropské centrální banky (ECB).

reklama

Spoluautorem studie je i odcházející člen Výkonné rady ECB Jürgen Stark. Přestože studii vydala ECB, nejde o oficiální dokument. Studie ECB doporučuje, aby ty členské státy eurozóny, které nedodržují pravidla pro rozpočtové deficity a státní dluhy, ztratily právo rozhodovat o svých veřejných financích.
 
Podle agentury Reuters je studie zřejmě posledním výstřelem odcházejícího Starka. Ten nedávno podal rezignaci na členství v řídícím výboru banky. Podle zdrojů to ale udělal na protest proti rozhodnutí ECB obnovit program nákupů státních dluhopisů. Stark se v ECB nejvíce zasazoval o přijetí a dodržování přísných rozpočtových pravidel.
 
"Fiskální nerovnováhy, které v rámci celé eurozóny příliš vzrostly, a zoufalá situace v jednotlivých členských zemích vyvolává rizika podkopání stability, narušení ekonomického růstu a zaměstnanost, ale také udržitelnosti Evropské měnové unie (EMU - pozn. red.)," uvádí studie ECB.
 
Studie kritizuje neochotu členských zemí vzdát se ekonomické suverenity ve prospěch společné autority. Vyzývá rovněž k zavádění finanční nucené správy tam, kde se adaptační programy odchýlí od vytyčené cesty.
 
Podle studie ECB by rozpočty států, jejichž deficity překročí bezpečné úrovně, měly být schvalovány na úrovni Evropské unie, a země, které u deficitů překročí hranici tří procent hrubého domácího produktu, by měly být automaticky pokutovány.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky