Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvalita českých manažerů je nízká

Snižování konkurenceschopnosti při řízení velkých projektů má na svědomí špatná kvalifikace manažerů a nízká kvalita používaných technologií. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělila mluvčí Společnosti pro projektové řízení Markéta Arazimová.

Mezery mají čeští manažeři nejen ve své kvalifikaci, ale často se dopouštějí i procesních chyb. "Rozpoznání potřebné kvalifikace projektového manažera je možné například prostřednictvím certifikace v některém mezinárodním standardu projektového řízení," doplnila Arazimová.

V Česku se ovšem v poslední době množí případy různých pseudocertifikátů, které podle názoru Arazimové vypovídají spíše o nekompetenci dotyčného.

"Jedinými relevantními standardy, které je možné objektivně užívat a požadovat jako podklad kvality projektového řízení, jsou certifikáty vydané některou pověřenou certifikační autoritou podle mezinárodních standardů," dodala. Mezi ně patří například International Project Management Association – Competence Baseline (IPMA), Project Management Body of Knowledge (PMI) nebo standard PRINCE2.

"Díky mezinárodně uznávaným certifikátům narůstá kvalifikace i způsobilost manažerů a roste i úspěšnost při výběrových řízeních na řízení projektů," vyjmenovala výhody certifikátů Arazimová.

K vedení projektů se v Praze v pondělí 26. září uskuteční mezinárodní konference, jejímž cílem bude upozornit na rizika a přínosy v projektovém řízení. Účastníci se mohou pomocí prezentace úspěšných, ale i rizikových projektů, seznámit s problematikou kvalitního řízení projektů.

Témata:  manažeři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:59

Předpověď počasí na noc a čtvrtek 25. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se středem nad Severním mořem, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy