Chcete umírat doma? Pojišťovna vám zřejmě proplatí náklady

Přáním většiny lidí je dožít v kruhu svých nejbližších. Ne vždy je ale možné požadavek umírajících vyplnit. Rodiny si mnohdy péči o své příbuzné nemohou dovolit. To se ale zřejmě od příštího roku změní.

Ilustrační fotografie
reklama

Zemřít ve známém prostředí v přítomnosti svých nejbližších je v České republice luxus, který si mnoho pacientů nemůže dopřát. VZP proto odstartovala několikaměsíční projekt, který má za úkol zjistit, jestli lidé o domácí hospicovou péči stojí a na kolik korun by vlastně vyšla. Výsledky bude mít pojišťovna v únoru. 
 
Do projektu se podle MfD zapojilo 350 pacientů a devět zařízení navržených odbornou lékařskou společností paliativní medicíny, která s nápadem spustit projekt přišla.

V současné době lidé sice mohou dožít doma, veškeré náklady si ale hradí sami. Pojišťovna neproplácí ani léky proti bolesti, ani případné soukromé návštěvy lékaře. V rámci nemocniční péče přitom tento "komfort" dostanou zdarma.

Podle šéfa VZP jsou prvotní reakce velmi pozitivní. Projekt se tak zřejmě dočká schválení. Na definitivní rozsudek pojišťivny ale budeme muset vyčkat do února. Kromě toho, že je domácí hospic žádanější, podle odborníků je také mnohem levnější než nemocniční.

Témata: pojišťovny | úmrtí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky