Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika posiluje, lidé se nebojí utrácet

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I v září kdy bylo o jeden pracovní den méně, prodeje v tuzemských obchodech výrazně rostly. Chuť českým spotřebitelům rozhodně nechybí a tak v září v obchodech reálně utratili o 5,1 % více než loni. Když připočteme i auta, tak růst dokonce dosáhl 7 %. Po zohlednění nižšího počtu pracovních dní jsou samozřejmě růstová tempa ještě vyšší. Informace přináší Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Za rostoucími nákupy českých domácností můžeme hledat především jejich příznivou náladu, která se odvíjí od klesajících obav z budoucnosti. Roste zaměstnanost a současně výrazně klesá nezaměstnanost, konečně začínají růst i mzdy a v neposlední řadě ceny v obchodech z velké části stále klesají.

Zájem spotřebitelů se přitom nijak významně nemění. Levnější pohonné hmoty lákají k vyšším nákupům, atraktivní je stále i elektronika a v neposlední řadě se domácnosti vrhly na obnovu vybavení svých bytů a domů.

Opomenout nelze ani pokračující boom internetových obchodů, jejichž tržby tentokrát vyskočily o 17,2 %. Od začátku roku jsou již vyšší o více než pětinu. Spotřebitelé tak minimálně z pohledu komfortu nakupování mění své preference a udržují boom tohoto odvětví v chodu.

Jak už naznačila i čísla z předchozích měsíců, spotřebitelská poptávka zůstává jedním z hlavních motorů ekonomického růstu. Předpokládáme proto, že si česká ekonomika udržela velmi silné – více než čtyřprocentní – tempo i ve třetím čtvrtletí.

Naproti tomu ani rychlý růst ekonomiky spolu se spotřebou nevytvářejí cenové tlaky, které by inflaci konečně dotlačily k dvouprocentnímu cíli ČNB. Stále existuje výrazný nadbytek poptávky respektive výrobních kapacit, stále klesají výrobní ceny díky levnějším energiím a ani konkurence obchodníků rozhodně neklesá. A to nás v této nákupní atmosféře čekají v blízké době Vánoce. Ty rozhodně budou zřejmě nejštědřejší v historii samostatné ČR.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy