Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výsledky Výběrového šetření pracovních sil ukázaly to, co průběžné měsíční výsledky naznačovaly. Výrazně roste zaměstnanost, a na druhé straně klesá nezaměstnanost, informuje Home Credit.

Aktuálně je v Česku zaměstnáno pět milionů a šedesát tisíc lidí. Z toho čtyři pětiny tvoří zaměstnanci. Znamená to, že oproti třetímu čtvrtletí roku 2014 pracuje o přibližně 65 tisíc lidí více. Je to výsledek dobré ekonomické situace. Aktuálně se hospodářství velmi daří, proto firmy nabírají a najít si práci aktuálně není až tak těžké. Mnohdy platí opak. Najít dobrého zaměstnance je problém. Trh práce se blíží stavu, kdy už nebude dostatek volné pracovní síly. To bude problém pro firmy sám o sobě, který se navíc spojí s tlakem na růst mezd. Z hlediska firem se blíží těžké časy, pro zaměstnance to znamená velmi dobré vyhlídky.

Bez práce je dnes téměř 260 tisíc lidí. To je o 55 tisíc méně než před rokem. Rozdíl je vidět například v porovnání se začátkem roku 2010, kdy bez práce bylo 420 tisíc lidí. Od té doby trh práce ušel velký kus cesty. V poslední době začaly ve velkém nabírat například stavební firmy, které o zakázky nemají nouzi. Míra nezaměstnanost je tedy 4,8 %. Česko je jedním z premiantů v Evropské unii. Trh práce je zde jeden z nejlepších, a to přes všechny své problémy a neduhy. Nezaměstnané tvoří jednak dlouhodobě nezaměstnaní, a pak lidé, kteří krátkodobě přecházejí z práce do práce. První faktor je těžké vyřešit rychle, druhý zde bude existovat vždy. A tak nezaměstnanost v Česku už nemá moc prostou k tomu, aby více klesala.

A tak největší problém, který trápí český trh práce je dlouhodobá nezaměstnanost. Na úřadech práce je totiž velká skupina lidí, kteří nemají práci déle než rok. A jejich šance na nové zaměstnání s každým měsícem rapidně padají. Mají problém s kvalifikací, ale také se ztrátou pracovních návyků.

Témata:  lidé nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.