Města utratí i miliony za vánoční výzdobu. Je to nutné?

Už za necelé čtyři týdny se ve městech po celé republice rozsvítí vánoční výzdoba. Některá města se do ní rozhodly investovat statisíce nebo dokonce až miliony korun. Zatímco někteří lidé se na barevná světýlka v ulicích a nazdobené stromy za miliony těší, jiní nadšení nejsou. Je to pro ně zbytečný luxus a vyhazování peněz.

Ilustrační fotografie
reklama

Vánoční výzdoba měst a obcí dělí veřejnost na dva tábory. Jedněm se líbí, druzí by raději by tyto peníze investovali do oprav chodníků nebo třeba služeb pro občany. Tak například: Ostrava – 2 750 000 korun, Karlovy vary – 1 800 000 korun, Uherské Hradiště a Brno – 1 500 000. To jsou položky z rozpočtů měst na vánoční výzdobu. Třeba na osvětlení, trhy či kluziště. 

Ostrava si slibuje i podporu obchodu. "Pořídíme lepší výzdobu a lepší zábavu a věříme, že letošní vánoční trhy v centru města budou konkurenceschopnější," říká Andrea Vojkovská, mluvčí ostravského magistrátu.

Města se ale podle lidí chtějí chlubit zbytečně. Peníze jsou potřeba jinde. Na výzdobu se ovšem chystají i v Karlových Varech. "Postavíme dvě světelné slavobrány, bude tam kluziště, slavobrána, koutek pro děti, půjčovna bruslí a hromada stánků," vypočítává mluvčí radnice Jan Kopál. Karlovarská opozice je však proti. Podle ní jsou peníze potřeba jinde - na opravu parků, úpravu veřejných ploch a chodníků.

I město Jihlava dává na vánoční výzdobu zhruba 400 tisíc korun. Jak se ukázalo v anketě (viz video u článku) ani zdaleka ne všichni Jihlavané s takto vysokou částkou souhlasí.

A co hlavní město Praha? Necelý měsíc před rozsvícením výzdoby se neví, kdo ji dodá pro Václavské náměstí nebo Pařížskou ulici. Zatím je vypsána veřejná zakázka na dodavatele, ale radnice ubezpečuje, že se vše stihne.

I když města investují horentní sumy, vše se na jedničku povést nemusí. Loni v Liberci vánoční strom rozsvítili až na třetí pokus, ve chvíli, když už lidé z náměstí odešli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky