Třetina českých manažerů neumí relaxovat

Za největší zdroj stresu na pracovišti považuje 28 procent manažerů v České republice skutečnost, že neumí „vypnout“ ani ve volném čase. Vyplývá to z výzkumu pro personální společnost Robert Half International, o kterém firma blíže informovala ve středu.

reklama

„Ze všech jedenácti zemí, ve kterých průzkum probíhal, je u nás neschopnost manažerů relaxovat výrazně nejfrekventovanější a v porovnání s ostatními dokonce dvojnásobně častější,“ uvedl ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku Aleš Křížek.

Výzkum také ukázal, že ve schopnosti neřešit pracovní záležitost ve volném čase čeští manažeři výrazně zaostávají za dalšími zeměmi. Například v Rakousku má tento problém devět procent respondentů, v Lucembursku pět procent a v Dubaji sedm procent. Nijak výrazně se ale neliší situace v České republice od ostatních států v otázce pracovní zátěže, kterou za hlavní zdroj pracovního stresu označilo 52 procent respondentů. To je jen o dva procentní body více v porovnání s průměrem ve všech sledovaných zemích (50 procent).

„Výsledky výzkumu ukázaly, že 37 procent manažerů a manažerek se v případě pracovních nabídek se srovnatelnou mzdou rozhoduje na základě možnosti co nejlépe skloubit pracovní povinnosti se soukromým životem. Tento trend se dlouhodobě objevuje i v České republice, kde to potvrdilo 41 procent respondentů,“ dodal Křížek.

Výrazný rozdíl mezi Českou republikou a ostatními sledovanými zeměmi se projevil v zájmu o komunikaci se zaměstnavatelem na téma rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Zatímco 41 procent oslovených manažerů v České republice uvedlo, že probírat tuto otázku se svým nadřízeným by jim nevadilo, v ostatních sledovaných zemích tak odpovědělo 76 procent respondentů.

K nástrojům slaďování pracovního a osobního života se mimo jiné řadí využívání například zkráceného pracovního úvazku, pružné pracovní doby, možnost práce z domova, nabídka firemních školek zaměstnancům firmy, případně možnost využití tzv. sick-days (placené volno v případě nemoci).

Průzkum Workplace Survey 2011 za 1. čtvrtletí letošního roku je mezinárodní průzkum prováděný mezi manažery v oblasti lidských zdrojů a financí v 11 zemích světa. Na otázky týkající se pracovního trhu odpovídalo přes 2525 manažerů a manažerek, z toho více než 200 v ČR. Další země zastoupené v průzkumu jsou: Rakousko, Belgie, Brazílie, Dubaj, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko, Švýcarsko a Nizozemí.

Mezinárodní společnost Robert Half International, s více než 350 pobočkami po celém světě, se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků. Je kotována na Newyorské burze cenných papírů (NYSE) a jako první společnost působící v oblasti vyhledávání a výběru zaměstnanců byla zařazena do seznamu Standard & Poor’s – S&P 500 Today.

V České republice působí v divizích: Robert Half Finance & Accounting, Robert Half Sales & Marketing, Robert Half Technology, OfficeTeam.

Témata: manažeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky