Maminky budou moci dříve do práce. V Česku se zvýší počet jeslí

Už od příštího roku mohou obce a neziskové organizace žádat o evropské peníze, kterými by zafinancovaly zřízení jeslí. Ty by měly být podstatně menší než v minulosti, na jednu ošetřovatelku by připadly maximálně čtyři děti.

Ilustrační fotografie
reklama

Pro děti od šesti měsíců do tří let v Česku prakticky neexistuje místo, kam by je mohly matky v případě potřeby umístit. Jeslí je po celé republice jen několik desítek a matky se tak kvůli péči o děti nemohou vracet dřív do práce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale nyní plánuje počet jeslí výrazně zvýšit. Píší o tom úterní Hospodářské noviny. Ministryně Michaela Marksová tímto rozhodnutím reaguje především na velký zájem rodičů obnovit tato zařízení. Podle Marksové jsme v počtu jeslí na chvostu celé Evropské unie.

Nepůjde ale o takové jesle, jaké fungovaly dříve. Bude se jednat o tzv. mikrojesle, které budou daleko menší než ty socialistické. Jedna pečovatelka se bude starat maximálně o čtyři děti.

V současnosti je na projekt obnovy jeslí vyčleněno 180 milionů korun. Jedná se o evropské peníze, o které budou moci obce a neziskové organizace žádat na přelomu příštího ledna a února.

Hlavním důvodem zřizování jeslí je touha žen vracet se do zaměstnání dřív, než mohou děti dát do školky. Ať už z finančních důvodů nebo aby neztratily kontakt s prací. Kromě toho ministryně navrhuje, aby se o děti mohly starat například babičky nebo aby si rodiny mohly vyčerpat rodičovský příspěvek už za jeden rok, píší Hospodářské noviny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky