Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levná ropa strhává ceny v průmyslu ještě více do mínusu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Levná ropa a následně levnější benzín a nafta strhávají ceny v průmyslu ještě více do mínusu. Meziměsíčně se průmyslové ceny snížily o 0,7 %, především díky zlevnění rafinérských produktů, nicméně ceny snižoval i potravinářský průmysl. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

V meziročním srovnání pád cen průmyslu zrychlil dokonce na –4,2 %. S nižšími cenami přitom nepracují pouze rafinérie, ale i chemičky a výrobci kovů a kovodělných výrobků.

A nakonec zlevňuje i potravinářský průmysl, kterému v tomto směru pomáhají klesající ceny zemědělských komodit zejména masa. Možná jde o první viditelný efekt letošního sucha, které omezilo zásoby krmiva a přimělo část zemědělských firem omezit na zimu některá svá stáda.

Je zajímavé vidět, že ani v současné době nejúspěšnější průmysl – a sice automobilový – snižuje i nadále ceny své produkce. V meziročním vyjádření jsou téměř o procento níže, než byly před rokem. Efekt devalvace tak postupně vyprchal, neboť naposledy rostly ceny v tomto průmyslu v loňském roce. A letos už čtyři měsíce za sebou znovu klesají.

Levná ropa respektive nižší ceny pohonných hmot snižují náklady firem v celém průmyslu a tím pádem i omezují prostor pro případné zvyšování cen, které by snad mohlo potěšit centrální banku. Přitom je evidentní, že v tom nejsme sami a výrobní „deflace“ přetrvává i v Evropě.

Tlak na ceny zůstává silný s tím, jak konkurence narůstá, kapacity celkově nejedou na 100 % a spotřebitelská poptávka rozhodně nedosáhla svých možností. Z výroby se proto inflace ještě hned tak nedočkáme. K obratu může dojít teprve snad v první polovině příštího roku, kdy zafungují bazické efekty, vyčerpá se rovněž pozitivní vliv levné ropy a možná i porostou ceny potravinářských výrobků. Inflaci k cíli to však v ČR rozhodně ještě nevrátí.

Témata:  energetika ekonomika inflace

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy