Špatné vyhlídky: Brambor a kukuřice bude letos málo

Obavy zemědělců, že kvůli horkému a suchému létu bude špatná úroda, se začínají plnit. A to dost výrazně. Dokazují to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Statistici totiž na svých webových stránkách uvěřejnili srovnání letošní a loňské sklizně. A rozdíly u některých plodin jsou opravdu propastné.

Nejhůř suché tropické léto odskákaly brambory, kukuřice a řepa cukrovka. U všech těchto plodin se sklizeň propadla oproti roku 2014 přibližně o třetinu.

"Brambor se sklidí 488 tisíc tun (−30,0 %), cukrovky 2 975 tisíc tun (−32,8 %), kukuřice na zrno 555 tisíc tun (−33,3 %) a kukuřice na zeleno a siláž 6 621 tisíc tun (−30,9 %)," odhadují statistici.

Teplo naopak svědčilo obilovinám (tedy kromě již zmíněné kukuřice). Zemědělci, kteří pěstují tyto plodiny, totiž hlásí úrodu nadprůměrnou. 

"Sklizeň je pouze o 1,1 % nižší (−86 tisíc tun) než v loňském nadprůměrném roce a převyšuje o 16,6 % desetiletý průměr," přizvukují statistici.

Zato výsledek u brambor je bez nadsázky pohromou. Letošní sklizeň je totiž vůbec nejhorší od začátku jejího měření, tedy od roku 1920. Na vině je i špatná výnosnost z každého osetého hektaru - zatímco loni to bylo 29 tun brambor na hektar, letos je 21,5 tuny.

Počasí naopak nebývale svědčilo hrachu, kterého se letos sklidí skoro dvakrát více než v loňské sezóně. Velkou zásluhu na tom má i to, že výrazně přibylo hrachových polí.

Zatímco řada zemědělců počítá ztráty, vše zatím nasvědčuje tomu, že mizerná úroda nebude mít  vliv na koncové ceny, protože díru v naší úrodě snadno zalepíme dovozem odjinud.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky