Jak vybrat vysavač: Jsou opravdu bezsáčkové stroje to nejlepší?

Po vysavačích chceme, aby perfektně odvedly svou práci. Ale to nestačí. Důležité také je, aby byly hygienické a aby nevysály rodinný rozpočet. Jak tedy správně vybrat ten pravý stroj?

Ilustrační fotografie
reklama

Nákup nových sáčků do vysavače je poměrně drahá záležitost. je ale opravdu bezsáčkový vysavač pro nás výhodnější alternativou? Na trhu jsou k dispozici další dvě možnosti: cyklonové vysavače a vysavače, které vysáté nečistoty filtrují do vody.

Jde ale ve výsledku skutečně o snížení nákladů na provoz? Je vzduch, který z vysavače vychází zpět do místnosti skutečně tak spolehlivě čistý jako u sáčkových vysavačů? Ať už je pro nás vysávání zábavou, relaxací či nikoli, důležité je, aby si vysavač spolehlivě poradil jak viditelnými nečistotami, tak s jemným prachem, mikročásticemi a alergeny. Který z dostupných filtračních systémů však funguje nejlépe – bezsáčkový vysavač s vodní filtrací, cyklonový vysavač nebo klasický vysavač se sáčkem?

Vodní filtr
  
Vysavače s vodní filtrací směřují všechen vysátý vzduch i nečistoty do vody, která je v nádrži vysavače. Zde jsou prach a nečistoty na vodu navázány, ale pouze částečně. Vzduch na výstupu vysavače je tak nutné filtrovat ještě jednou pomocí přídavných filtrů, které musejí být pravidelně měněny. A protože ve vodě se velice rychle šíří bakterie, musí být nádrž s vodou po každém vysávání vyprázdněna a důkladně vyčištěna.

Cyklonový filtr

U vysavačů s cyklonovým filtrem jsou prach a nečistoty z vysátého vzduchu v několika krocích oddělovány pomocí vzdušného víru uvnitř vysavače a odstředivé síly – tento proces se nazývá multicyklonový. Další filtr na výstupu vzduchu pak zajistí, že je vzduch vycházející z vysavače zbaven také alergenů. Při vyprazdňování nádoby na prach ale velice jednoduše přijdete do kontaktu s vysátými nečistotami a alergeny, a proto se doporučuje vysypávat tyto nádoby mimo vaši domácnost, ideálně rovnou do popelnice.

Sáčkové vysavače
  
Klasické sáčkové vysavače mají oproti vysavačům s vodní a cyklonovou filtrací výhodu v tom, že všechny vysáté nečistoty a alergeny uzavřou do filtračního sáčku, ve kterém je také dokážou bezpečně zadržet, aniž byste s nimi museli přijít do kontaktu. A to i ve chvíli, kdy je potřeba filtrační sáček vyměnit za nový. Filtrační sáčky bývají nedílnou součástí filtračního systému vysavače a jejich opětovné použití proto není vhodné.

Spočítejte si to pečlivě
 
Bezsáčkové vysavače lákají na úsporu nákladů oproti klasickým sáčkovým vysavačům. To nás ale mnohdy může klamat. Dokonce i bezsáčkové vysavače potřebují pro správnou funkci dodatečné filtry, které je nutné pravidelně měnit. U vysavačů s vodním filtrem je navíc nutné po každém vysávání vyměnit vodu a vyčistit nádrž. Skutečně ideální variantou tak jsou vysavače s filtračními sáčky, které v sobě zahrnují rovnou celý filtrační systém vysavače.

Témata: Úklid | Vysavač

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky