Jaká je skutečná cena zlata?

Podívejme se na aktuální cenu zlata a zkusme si položit následující otázky: „Je dnes zlato za rozumnou cenu? Je příliš vysoko? Příliš nízko?“ Odpověď se nám naskýtá v historickém srovnání. Informace přináší zlataky.cz.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

V muzeu Rhinebeck Aerodrome v severní části státu New York je vystaven starý automobil. Jedná se o vozidlo z kolekce Sears Motor Buggy vyrobeno v roce 1910. Tento vůz byl prodáván za pouhých 395 dolarů. Jedná se o jednoduché vozidlo „Horseless Carriage“, v té době pokládáno za skutečnou novinku a nový technologický pokrok. Motor nebyl kvalitní, jízda nepohodlná a vozidlo bylo velmi hlučné. Přesto tato technologie Sears byla událostí a prodávaly se stovky těchto vozů.

Ransom E. Olds, zakladatel Oldsmobile dovedl k dokonalosti montážní linku. Henry Ford za ním nezaostával a přivedl výrobu na novou úroveň efektivity a výkonu. Ford měl představu, že bude vyrábět automobily pro širokou veřejnost, automobily,  které budou stačit pro běžnou rodinu, budou postaveny z nejlepších materiálů nejlepšími dělníky v jednoduchém designu. Cena bude nízká, aby si každý mohl vozidlo dovolit a užívat si jeho vlastností. Ford touto myšlenkou prorazil. Jako první zavedl pásovou výrobu, přišel s novým pohledem na marketing a management. Během krátké doby si dokázal naklonit trh s automobily a vydělal miliony dolarů. Uvědomoval si sílu reklamy a propagace. Každého ze svých zaměstnanců dokázal nadchnout pro svou vizi a tak se pracovníci stávali těmi, kteří „motorizovali Ameriku“.

Do roku 1910 byla polovina automobilů v USA z výroby Henryho Forda, Model – T. Hlavní výhodou tohoto úspěchu byla nízká cena a tedy dostupnost pro „každého“. Na tomto objemu vydělal Ford miliony dolarů a slavil úspěch. Do roku 1925 jeho továrny vyráběly 9 000 až 10.000 denně. O dva roky později, kdy byla výroba tohoto modelu ukončena, Ford vyrobil cca 15 000 000 kusů. Cena pouhých 260 dolarů byla natolik nízká, že byla přístupná široké veřejnosti.

Kolik stojí Ford dnes a jak drahé je zlato

Vše záleží na nastavené inflaci, která je daleko od exaktní vědy. Dobře je to vidět na ztrátě kupní síly dolaru. Dolar v průběhu 100 let ztratil cca 95 – 98 %. I když je mezi těmito dvěma údaji rozdíl 3 %, má to velký vliv na výpočet. Ztráta 95 % znamená, že dnešní dolar má pouze 5 % z kupní síly, kterou měl před 100 lety. Cena modelu T by dnes byla 20 krát vyšší než tehdy – nebo jinak řečeno 5.200 dolarů. A v případě 98 % by byla dnešní cena blízká hranici 13 000 dolarů. Dnešní cena vozidla z továrny Fordu everyman Fusion S je cca 22 000 dolarů. To je 85 krát dražší než model T z hlediska zlata. Mezitím v dolarovém vyjádření,  zlato v hodnotě 58 krát větší než tomu bylo v roce 1915. Pokud by se tedy cena zlata zvýšila ve stejném poměru jako cena automobilu (tj. 85 krát namísto 58 krát), cena by pak měla být kolem hranice 1 615 dolarů za unci.

Nedávno proběhlo výročí 101 let od slavného Fordova oznámení. Nařídil, aby se platy pracovníků zvedly na šokujících 5 dolarů na den. To znamená, že při ceně zlata 19 dolarů za unci, by mohl mít zaměstnanec za každé 4 dny práce jednu unci zlata. Dnes má United Automobile Workers (UAW) sazbu cca 73 dolarů za hodinu práce, včetně zdravotního pojištění a důchodových dávek. Při práci 8 hodin denně v této výši by si vydělal 654 dolarů, včetně výhod. Pokud bychom vzali v úvahu 4 dny práce dostává  pracovník 2 616 dolarů, což je více než dost pro koupi dvou uncí zlata v dnešních cenách. Takže ve zlatých termínech dnešní pracovník vydělává asi dvakrát tolik, než před 100 lety, což vůbec není moc, pokud se jedná o celé století.

Je tedy cena zlata příliš vysoká nebo příliš nízká? Pokud by zlato drželo krok s UAW hodinovou mzdou byla by dnes cena cca 2 485 dolarů za unci. Při dnešní ceně zlata je potřeba 20 Oz (unce) ke koupi nejlevnějšího auta od Forda. Je to o šest uncí více, než bylo potřeba ke koupi Model T.

Pokud tedy vezmeme v úvahu cenu 22 000 dolarů (cena na Fusion S) a 13,7 (počet uncí zlata potřebných ke koupi modelu T), dostali bychom cenu zlata 1 605 dolarů za unci.

Je to příliš vysoko? Příliš nízko? Kdo ví? Ať rozhodne každý sám.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky