Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrné platy v Česku by se měly více přiblížit EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

S růstem české ekonomiky a poklesem nezaměstnanosti stoupá tlak na zvyšování mezd. To dokládá i aktuální akce členů Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří se pod heslem „konec levné práce“ sešli dnes v Praze před kolektivním vyjednáváním s vládou. Cílem jejich akce je ozřejmit, že pomalý růst mezd může pro Česko znamenat do budoucnosti vážný ekonomický problém. Trend zvyšování platových nároků se projevuje i u žadatelů o práci na serveru Profesia.cz.

Česká ekonomika vykazuje v evropském kontextu výrazný růst, podniky investují do rozvoje a přijímají nové pracovníky. Lidé se přestávají bát o práci a výrazněji vnímají rozdíl mezi platy u nás a v tradičních zemích EU. Průměrná mzda v České republice sice stoupá – ve 2. čtvrtletí 2015 vzrostla o 3,3 % v porovnání s loňským rokem, na26 287 Kč  – ale je stále cca 4× nižší než v sousedním Německu. Růst platů neodpovídá růstu výkonnosti ekonomiky, pomyslné nůžky mezi průměrným platem u nás a v tradičních zemích EU se spíše rozevírají, takže i nadále očekáváme, že platové nároky českých zaměstnanců porostou. 

Témata:  CZK platy / mzdy

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

12. května 2024 9:30

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Rusko

Komentář

Ruská válečná ekonomika nebývale zvyšuje životní úroveň Rusů a upevňuje Putinův režim

Ruská válečná ekonomika se rozjela takovým způsobem, že to dělá vrásky na čele samotným vrcholným ruským představitelům, uvádí ve svém aktuálním vydání magazín Businessweek. Lidé, kteří neustále zpochybňují výkon ruské ekonomiky jako vylhaný a neudržitelný, prokazují Rusku tu nejlepší službu. Protože nejrychlejší cesta k prohře je podcenění soupeře, což ví každý začínající sportovec.