Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Unijnímu dění v minulém týdnu zřejmě dominovala zastřešující řeč předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, kterou přednesl před plénem Evropského parlamentu. Jeho projev o Stavu Unie byl zcela pádně zaměřen na dva bezkonkurenčně nejzásadnější problémy, s nimiž by se EU v následujícím období měla vypořádávat: na migrační krizi a na ekonomickou situaci v Řecku, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Europoslanci na následujícím jednání podpořili krizové schéma pro přemístění uchazečů o azyl z Itálie, Řecka či Maďarska do dalších členských států a přivítali nové návrhy Evropské komise ohledně postupů v případě rostoucího počtu uprchlíků. Konkrétně pak Evropský parlament podpořil v nezávazném hlasování přechodná pravidla pro případ nouze, jež se týkají přemístění 40.000 uchazečů o azyl. V souvislosti s občasnou vyhroceností probíhající migrační vlny předseda Evropské komise vymezil oblasti zvýšené aktivity zahraniční politiky EU. Je nutné současně dodat, že souběžně s Junckerovým projevem, prioritně zaměřeným na migraci, došlo z německé strany k přechodnému zavedení hraničních kontrol na německých hranicích.

Dovršení Hospodářské a měnové unie (EMU)

Ke kontextu řešení řecké ekonomické situace předseda Juncker zmínil potřebu dovršit projekt Hospodářské a měnové unie (EMU), jehož plnohodnotná funkčnost by měla v budoucnu vést k natolik silnému a adekvátně vybavenému ekonomickému uskupení, schopného lépe čelit nástrahám ekonomické krize. Ve svém vystoupení provedl nástin politické vize budoucnosti EU a závěr svého projevu pragmaticky zaměřil na podobu pracovního programu Evropské komise v roce 2016.

Další kroky k vytvoření Unie kapitálových trhů (CMU)

Téma funkčního ekonomického systému a jemu odpovídající hospodářské politiky rezonovalo v minulém týdnu též v aktivitách komisařů Dombrovskise, Hilla a Moscoviciho. Komisař Jonathan Hill zveřejnil další kroky k vytvoření Unie kapitálových trhů (CMU), jejíž přínos by měly zaregistrovat též malé a střední podniky – do konce letošního roku by měla být vydána Zelená kniha CMU, ještě v průběhu tohoto měsíce pak Akční plán.

Intenzit ekonomických vztahů EU-Korea narůstá

Při příležitosti Summitu EU – Korea byla zveřejněna zajímavá statistika ohledně objemu i dynamiky vzájemné obchodní výměny. Intenzita vzájemných ekonomických vztahů velice narůstá (objem vývozů z EU do Koreje se za uplynulých 10 let více než zdvojnásobil) a jako celek má EU vůči Koreji výrazně kladnou obchodní bilanci (přes 4 mld. EUR), především zásluhou Německa, Itálie a Francie. Česká republika naopak patří mezi pět členských států EU, jež vykazují největší obchodní schodek s touto významnou asijskou ekonomikou (celkem více než 1,1 mld. EUR).

Témata:  Evropa ekonomika Petr Zahradník

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

12. května 2024 22:20

Šojgu končí jako ministr obrany. Putin už má náhradu

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Joe Biden

Komentář

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa.