Ekonomika

Ilustrační fotografie

Elektřina domácnostem zdraží o 12 procent

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Energetický regulační úřad zvýší regulovanou složku cen elektřiny pro domácnosti nakonec o něco méně, než původně navrhoval. A to o 65,7 procenta, namísto navrhovaných 71 procent. Uvedl to předseda úřadu Stanislav Trávníček na tiskové konferenci.

Ilustrační fotografie

Ceny pohonných sice hmot klesají, ale zdražit je může nezdar Ficovy vlády při vyjednávání v Bruselu

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 47 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 37,48 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 57 haléřů na litr, na 37,63 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od konce července, nafta pak od poloviny srpna.

Ilustrační fotografie

Ficova vláda v Bruselu lobuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka. Pokud neuspěje, za pár dní výrazně zdraží pohonné hmoty v Česku

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Slovenská vláda premiéra Roberta Fica v těchto dnech lobuje u Evropské komise za prodloužení výjimky, která zemi umožňuje dovoz paliv z ruské ropy a zásobování jimi slovenského, ale také českého trhu. Ve většině Evropské unie platí zákaz dovozu ruských paliv už od letošního února. Slovensko, resp. tamní petrochemický podnik Slovnaft, spadající pod maďarský MOL, má vyjednánu výjimku do letošního 5. prosince, tedy do úterý příštího týdne. Právě tu ale chce nyní Ficův kabinet prodloužit.

Tradiční bramborový salát

Vánoce jsou pro samoživitele nejnáročnějším obdobím. Na dárcích šetří, odepřou si i večeři

Ekonomika

Pro samoživitele jsou vánoční svátky jedním z nejvíce stresujících období v roce. V Česku žije 210 000 rodičů, kteří sami pečují o víc než 336 000 dětí. Pod hranicí chudoby žije 36 procent z nich. Mnoho samoživitelů šetří na Vánoce celý rok, přesto si mnozí nemohou dovolit ani nakoupit dárky nebo usednout k plnohodnotné štědrovečerní tabuli.

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory (27.11.2023).

Ekonomika

Dnešní stávka připraví českou ekonomiku o miliardy korun. Stát tudíž přijde o vyšší stovky milionů korun na daních a odvodech

Komentář Lukáše Kovandy: V Česku se dnes koná stávka, jejíž počet účastníků by mohl být jeden z nejvyšších za posledních třicet let. Podle odborářského svazu KOVO se do ní má zapojit až milion zaměstnanců. Někteří pracovníci dnes vypustí práci zcela, jiní na hodinu či dvě a třeba lékaři se do stávky zapojí jen symbolicky. Do stávky se nicméně zapojují například zhruba tři čtvrtiny škol – mateřských, základních i středních. Kvůli tomu všemu by měla stávka výrazně poznamenat dnešní výkon české ekonomiky.

Black Friday

Black Friday: Na co si dát pozor při nákupech?

Ekonomika

Black Friday se stal již tradičním svátkem nákupů a řada e-shopů si na něj nachystala různé slevové akce. Výrazná sleva ale často přehluší ostražitost spotřebitelů, kteří se nechají zlákat k nákupu na neznámém e-shopu. Jak rozeznat neseriózní e-shop a na co si ještě dát při nákupu na internetu pozor, vysvětluje advokát Roman Tomek z kanceláře SEDLAKOVA LEGAL.

Ilustrační fotografie

Ceny pohonných hmot klesají. Hrozí ovšem, že tuzemští čerpadláři budou zlevňování brzdit, aby si navýšili marže

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zpomalily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 28 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 37,95 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 51 haléřů na litr, na 38,20 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od konce července, nafta pak od začátku září.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ekonomika klesá, propouštění ani snižování mezd však firmy zatím neplánují

Přes slábnoucí ekonomiku, nižší spotřebu domácností a pokles poptávky neplánuje většina firem v blízké budoucnosti propouštění ani snižování mezd. Vyplývá to z průzkumu, zaměřeného na dopady hospodářské situace na zaměstnanost a mzdy, který provedla mezi významnými českými podniky společnost Randstad Česká republika a ve kterém odpovídali vedoucí manažeři těchto podniků. S udržením či navýšením počtu zaměstnanců počítá v nejbližších šesti měsících téměř 86 % dotázaných firem, více než 95 % jich navíc předpokládá, že v průběhu příštího roku budou zvyšovat mzdy.

Ilustrační fotografie

Pražská Pařížská ulice zůstává nejdražší v Česku

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pražská Pařížská ulice zůstává nejdražší adresou v Česku. Po desetiletích loni v žebříčku nejdražších ulic v zemi předstihla „Příkopy“ – a podařilo se jí to i letos. Vyplývá to z nyní zveřejněné analýzy poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Ta pro letošek vyčísluje nájemné maloobchodních provozů v Pařížské na 2700 eur za metr čtvereční ročně, což odpovídá zhruba 66 200 korunám. Oproti loňsku nájemné nepatrně kleslo, z hodnoty 2719 eur za metr čtvereční.

Zemní plyn

Pozor na skryté pasti “zlevňovacích” dopisů od dodavatelů energií

Ekonomika

S koncem roku 2023 se očekává, že většina dodavatelů elektřiny a plynu pošle svým stávajícím zákazníkům informaci o tom, že jim od 1.1. 2024 upraví ceny. Máte-li smlouvu, kde není cena garantována, půjde pravděpodobně jen o oznámení. Pokud však máte podepsanou smlouvu, kde je cena pro zákazníka fixně stanovena, pak bude dopis obsahovat informaci s návrhem na uzavření nové smlouvy za “výhodnějších” podmínek. Zákazníci tedy budou dostávat jakési “zlevňovací dopisy”.

ekonomika

Ekonomika

Ruská ekonomika svým růstem překonává všechna expertní očekávání

Komentář Lukáše Kovandy: Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání, ukazuje dosavadní slabost sankcí, shrnuje agentura Bloomberg. Dle MMF (a jeho ukazatele HDP na osobu v mezinárodních dolarech roku 2017) letos ruská ekonomika bude o 5,5 % silnější než v předcovidovém roce 2019, česká ale o 2,5 % slabší.

Ilustrační fotografie

Ceny pohonných hmot výrazně klesají a měly by i nadále. Hrozí ovšem, že čerpadláři budou zlevňování brzdit, aby si navýšili marže

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 62 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 38,23 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 60 haléřů na litr, na 38,71 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od začátku srpna, nafta pak od poloviny září.

Ilustrační fotografie

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se ale nakazilo od Německa

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česko je podle německého listu Die Welt „nemocným mužem Evropy“. Alespoň tedy z ekonomického hlediska. Jako jediný ze států EU se dosud makroekonomicky nezotavilo z pandemie. Právě Německo ale na tom není zase o tolik lépe a vlastně na nepříznivém stavu českého hospodářství nese zásadní podíl.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ekonomická deprese se projevuje i na pracovním trhu. Zájemců je více, hlásí se i živnostníci

Ekonomická deprese, jejíž důsledky vidíme na každém kroku, se začala promítat také do pracovního trhu. Zájemců o zaměstnání v některé ze zavedených a spolehlivých firem je výrazně více než ještě letos na jaře. Zásadním způsobem mezi uchazeči přibyli také osoby samostatně výdělečně činné, které z obav z budoucnosti ruší nebo alespoň pozastavují své živnosti a chtějí se nechat zaměstnat. Současná situace tak znamená příležitost pro firmy získat kvalitní zaměstnance.

Ilustrační fotografie

Co za dražší elektřinu vlastně získáme? Dost možná vlastně nic, ani lepší klima ne

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česko je na tom ekonomicky hůře, než se čekalo. Letos od července do září jeho hospodářství klesalo jak v porovnání se stejným obdobím loňska, tak ve srovnání s obdobím letošního dubna až června. Klíčovým důvodem propadu ekonomiky je pokračující obava domácností z dalšího ekonomického vývoje; jak na co se týče obecné inflace, tak cen energií.

Ilustrační fotografie

Domácí inflace nabírá na síle

Ekonomika

Komentář Tomáše Volfa: Spotřebitelské ceny za říjen meziročně vzrostly o 8,5 %, což představuje prudké zvýšení tempa zdražování. Je to první měsíc po osmi měsících, kdy inflace zrychluje. Oproti minulému měsíci šly ceny nahoru o 0,1 %.

Ilustrační fotografie

Jsou čeští spotřebitelé skutečně spokojení s mobilními tarify?

Ekonomika

Spotřebitelé odpovídali v rámci průzkumu zadaného Českým telekomunikačním úřadem na velké množství otázek ohledně svých preferencí a spokojenosti s ohledem na využívání mobilních telekomunikačních služeb na maloobchodním trhu v České republice v zákaznickém sektoru domácností. Složitý průzkum přinesl rozporné výsledky. dTest tyto výsledky hodnotí neutrálně a doporučuje spotřebitelům zvážit spuštění procesu přenesení svého mobilního čísla k získání lepší nabídky od stávajícího operátora.

Ilustrační fotografie

Izrael je nyní v největším ohrožení za dobu své existence, válka v arabském světě teprve začíná, chmurně líčí historik Ferguson

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Válka Západu s inflací neskončila, válka Izraele s Hamásem a širším arabským světem teprve začíná, chmurně líčí Niall Ferguson, prominentní historik ze Stanfordu. Vymazání Izraele z mapy nikdy nemělo tak vysokou pravděpodobnost jako dnes. Západní levice coby užitečný idiot Íránu a Ruska přesto naskakuje na palestinský narativ o izraelském kolonialismu.

Ilustrační fotografie

Češi mají dál zavřené peněženky

Ekonomika

Komentář Tomáše Volfa: Neuvěřitelných 17 měsíců v řadě tržby maloobchodníků klesají. Meziročně šly v září dolů o 4 %. Oproti minulému měsíci klesly o 0,4 %.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy