Ekonomice se daří, pravice je přesto nespokojená

Ekonomice se daří, přicházejí pozitivní čísla o hospodářském růstu, klesající nezaměstnanosti, dobré kondici průmyslu. I přesto jsou občanští demokraté nespokojeni. Co stojí za jejich rozhořčením?

Ilustrační fotografie
reklama

"Ministr financí Andrej Babiš ale tento pozitivní vývoj naší ekonomiky ignoruje a přichází v rozporu se základními ekonomickými principy a zdravým rozumem s návrhem rozpočtu počítajícím s velmi vysokým deficitem ve výši 70 mld. Kč. Tak obrovský deficit, ale i struktura navrženého rozpočtu, nemá v době velmi slušného hospodářského růstu žádné rozumné opodstatnění," upozornil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

"Rozpočet se tak dostal do zajetí populistických slibů vlády, silných zájmových skupin přisátých na veřejných prostředcích a neschopnosti vlády racionalizovat sociální, zdravotní a penzijní systémy. Tyto chyby budou občany bolet zejména ve chvíli, až se ekonomice bude dařit méně dobře a bude potřebovat oporu ve zdravých veřejných financích," dodal.

Podobně se k situaci staví předseda strany Petr Fiala. "Předkládat při výrazném ekonomickém růstu rozpočet s deficitem 70 miliard je ekonomický diletantismus," podotkl na webu strany. "Premiér Sobotka se nepoučil z chyb, které dělal v době, kdy byl ministrem financí. Socialistická vláda opět rozhazuje peníze, které nevytvořila ona, ale občané," dodal.

"Neospravedlnitelné je také přijetí dalších 12 tisíc státních zaměstnanců, z toho více než 600 na ministerstvu financí, které by mělo jít ve snižování výdajů příkladem," uvedl Fiala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky