Čína navrhuje pojistky proti volatilitě akciového trhu

Čínská komunistická vláda neztrácí odhodlanost bojovat se zpomalujícím ekonomickým růstem, který se aktuálně nejdynamičtěji projevuje na domácím akciovém trhu. Když se vládním představitelům zdá, že monetární stimuly v podobě nižších úrokových sazeb a povinných minimálních rezerv nemusí stačit, přichází s dalším důmyslným nápadem. I když ne až tak sofistikovaným jako v minulosti, kdy médiím zakázali psát o negativním vývoji cen domácích akcií, informuje Michala Moravcová, analytik finančních trhů.

Ilustrační fotografie
reklama

Tentokrát navrhují, že pokud index Shanghai Shenzhen (CSI 300), který zahrnuje největší kotované firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, stoupne nebo klesne o 5 procent proti závěru z předchozího dne a pokud tento výkyv přijde před 14:30 místního času, zastaví se obchodování pro všechny čínské akciové indexy na 30 minut. V případě, že by pětiprocentní pohyb trhu nastal po 14:30, bude obchodování zastaveno do konce seance. Pohyb indexu výraznější než 7 procent proti předchozímu závěru by zastavil obchodování na zbytek dne.

Burza čeká připomínky obchodníků s cennými papíry ke svému návrhu do 21. září. Kromě toho Čína proti klesajícímu akciovému trhu bojuje mnoha dalšími nástroji. Například daňově osvobozuje příjmy z dividend akcií držených déle než rok, pozastavila nová IPO (vstup nových společností na trh), velké brokerské společnosti dostaly peníze na nákup akcií, samotná čínská vláda nakupuje akcie přes CSF ( China‘s Securities Finance Corporation), majoritním akcionářům je zakázán prodej akcií v průběhu nejbližších 6 měsíců a v neposlední řadě bylo použito i oslabení juanu s nadějí, že alespoň akcie exportních firem ožijí. Čínská vláda si dobře uvědomuje, že ekonomická stabilita je v jejím případě ekvivalentem politické jistoty, proto se určitě můžeme těšit na další zajímavé nápady na boj s klesající akciovým trhem z její dílny.

Témata: ekonomika | čína | akcie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky