Kalousek se zlobí: Že dobře hospodaří? Jen čarují s čísly

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Pokladní plnění státního rozpočtu za leden až srpen 2015. Stát v tomto období hospodařil s přebytkem 19 miliard korun. To je podle vyjádření rezortu nejlepší výsledek od roku 2007. Může to tak vypadat, pravda je ale jiná oponuje bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek
reklama

Ministerstvo financí se raduje, že se mu vede nejlépe za posledních několik let, Kalousek ale vášně mírní. „Z pohledu absolutních čísel to tak skutečně může vypadat. Když se ale podíváme zblízka, je to jinak," varuje exministr financí.
 
Na sociálních sítích vysvětluje, že dominantní vliv na tuto věc má meziroční navýšení příjmů z Evropské unie asi o 53 miliard korun. „To je dáno tím, že příjmy z EU za realizované projekty jsou vypláceny s určitým zpožděním, zatímco 'zálohy' se platí předem z národních zdrojů. Bez tohoto vlivu je naopak hospodaření státu horší, schodek by dosáhl 34 mld. Kč, což by bylo meziroční zhoršení o 19 mld. Kč. Takže se opravdu nelze čím chlubit, hospodaření státu se zhoršuje," varuje před kouzlením s čísly Kalousek.

Politikovi se nelíbí ani další bod zprávy ministerstva financí. „Opravdová drzost je pak tvrzení Ministerstva financí, že se lepší efektivita činnosti finanční správy. Daňové příjmy sice rostou, ale zdaleka ne tak rychle, jak by odpovídalo růstu ekonomiky. Průmyslová a stavební produkce roste meziročně o cca 8 %, maloobchodní tržby rostou o téměř 7 %, celkové daňové příjmy přitom rostou pouze o 4%, u DPH je stále ještě pokles. Efektivita výběru daní se tedy zhoršuje," dodává místopředseda TOP 09.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky