Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České děti jsou tlusté. Sedí u počítače a cpou se, tvrdí průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čeští školáci se ládují hamburgery, limonády do sebe lijí po litrech a zadek od počítače zvednou jen v momentě, když jdou do lednice. Alespoň to tak vypadá podle výzkumu, který zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

"Obezita a nadváha postihují v Česku skoro třetinu dětí. Důvodem je i to, že řada školáků má málo pohybu. Více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. A každé sedmé dítě sportuje jen při školním tělocviku," přibližuje některé za závěrů průzkumu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Tlousťoučké děti spousta lidí považuje za roztomilé nebo jejich nadváhu omlouvá slovy, že z toho vyrostou. To je ovšem omyl. "Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti. Zanedbatelná není ani estetická stránka věci – kvůli váze se děti mohou potýkat s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i psychické potíže," varuje Tichý.

Jeho slova podporují i výsledky zmíněného průzkumu, podle kterého 28 procent dětí samo vnímá svoji váhu jako problém. Navíc 55 procent školáků raději pije limonády než nápoje bez sladidel a každé páté dítě více než jednou za týden jí ve fastfoodech.

Že má průzkum velkou vypovídací hodnotu dokládá to, že ho podstoupilo 1700 českých a moravských dětí ze sedmi měst České republiky.

Životospráva českých dětí ZDE.

"Myslet na pohybové aktivity svých potomků by rodiče měli přinejmenším od nástupu do základní školy. Už v mateřské školce je sice dítě prvně nuceno delší čas sedět, v tomto věku je však ještě většinou samo od sebe dostatečně aktivní a sezení dokáže vykompenzovat pohybem. S příchodem na základní školu se ale tento trend postupně vytrácí," uzavírá Tichý.

Témata:  počítače děti zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy