Pracovní pohovor bývá velmi stresující. Co odpovídat, když dostanete tyto zákeřné otázky?

Pracovní pohovor bývá velmi stresující záležitostí. Vaši potenciální nadřízení vám kladou nepříjemné zvídavé otázky na vaše soukromí, předchozí zaměstnání a vaše schopnosti. Občas se vám stane, že se setkáte s otázkou, která podle vás absolutně nedává smysl. To je ale velký omyl. Zaměstnavatel tím tajně testuje vaší reakce.

Ilustrační fotografie
reklama

Testování nových zaměstnanců se už dávno stalo vědou. Zaměstnavatelé chtějí minimalizovat riziko, že by přijali někoho, kdo se v práci neuplatní, proto raději platí nemalé prostředky profesionálním personalistům, kteří pro ně vhodné uchazeče vybírají.

Během interview uchazeče zavalí často nesmyslnými otázkami. Podle profesionální personalistky jsou tyto otázky určeny k tomu, aby ukázaly, jak zájemce o práci reaguje pod tlakem. Čtenářům webu Dailymal.co.uk poradila, s jakými otázkami se můžeme setkat u pohovoru a jak na ně odpovědět

1. Kolik semaforů najdeme v Londýně?
Oblíbená otázka, kterou v modifikované formě přebírají i personalisté v Česku. Samozřejmě, pokud jste na to nenarazili náhodou v nějaké vědomostní soutěži, nemůžete znát správnou odpověď. Nikdo nemůže. Jak nejlépe odpovědět? Zkuste něco ve stylu: "Přesné číslo nevím, ale mohu to odhadnout podle toho, kolik semaforů bývá na 1 čtverečný kilometr a pak to vynásobit velikostí města.

2. Co byste dělal, kdyby spolu začali bojovat Batman a Superman?
Otázka tohoto typu zkoumá vaší schopnost reagovat na konflikt. Snažte se personalistům vysvětlit, že byste se zaměřil na silné stránky obou superhrdinů a snažil se je přemluvit, aby je využili pro dobro všech.

3. Co dokáže vyrobit z kusu papíru?
Personalista se touto otázkou snaží poznat, jak kreativní pod tlakem umíte být. Pokud z papíru nesložíte zrovna excelentní origami, vůbec nevadí. Pamatujte, že na papír se dá také psát! Zkuste nabídnout, že můžete vytvořit zajímavý příběh.

4. Když by vás zmenšili na velikost tužky a strčili do mixéru, jak byste se pokusil dostat ven?
Absurdní situace, že? Personalisté zkoumají, jak se uchazeč vyrovná s nečekaným problémem. Na takovou otázku ale neexistuje dobrá nebo špatná odpověď. Přesto by měl projevit uchazeč nějakou snahu. Personalisté rádi vidí, když se uchazeč snaží popasovat se s nečekaným problémem.

5. Jakou barvu má váš mozek?
Barvy většinou vyjadřují nálady. Personalista podle vaší odpovědi pozná, jak byste zapadli do pracovního prostředí. Nicméně nesnažte se záměrně vybírat pozitivní barvy, které vám jinak nesedí. Personalisté radí, abyste se místo toho zaměřili na svojí oblíbenou barvu a snažili se ji vylíčit pozitivním způsobem.

6. Co si myslíte o sádrových trpaslících?
Váš potenciální zaměstnavatel zkoumá kromě vašich pracovních kvalit také vaší osobnost, v tomto případě váš smysl pro humor. Odborníci radí, abyste se v odpovědi pokusili spojit vtipnou odpověď s tím, o jaké zaměstnání se ucházíte.

7. Zvládnete vyjmenovat všech sedm trpaslíků?
Tato otázka není chytákem, ale skutečnou zkouškou vaší paměti. Ovšem, pokud si na Šmudlu, Rejpala, Prófu, Stydlína, Dřímala, Kejchala a Štístka náhodou nevzpomenete, můžete situaci zachránit tím, že personalistovi nabídnete, že ačkoliv jména neznáte, jste schopen je rychle dohledat. Projevíte tak snahu řešit problém, místo toho, abyste vypadali jako někdo, kdo při prvním problému hází flintu do žita.

8. Jaký druh ovoce byste chtěli být?
Váš zaměstnavatel opět zkoumá vaší kreativitu. Zaměříte se na něco obyčejného jako jablko? Nebo si vyberete nějaké exotické ovoce, které jste poznali na dovolené? Vaše odpověď by se měla odvíjet od pozice, o kterou se ucházíte. Pokud se neucházíte zrovna o místo kreativního specialisty, není na obyčejném ovoci nic špatného. Musíte ale umět vysvětlit, proč zrovna jablko odráží vaší osobnost.

9. Kdyby o vašem životním příběhu psaly noviny, jaký by byl titulek?
Potenciální zaměstnavatelé chtějí znát váš přístup k životu. "Nuda v Brně" není nejlepší odpověď. Ačkoliv splňuje další kritéria vhodného titulku, je krátký a výstižný, zaměstnavatelé hledají spíše lidi s pozitivním přístupem k životu.

10. Povězte mi nějaký příběh
Zůstanete profesionální nebo budete vyprávět historku o tom, jak vás kamarádi o víkendu táhli z pivnice? To personalistu zajímá. A jaký příběh je pro danou situaci vhodný? Teď máte perfektní příležitost vyprávět o úspěchu v předešlém zaměstnání.

Co dělat, když na vás personalisté vybalí jinou záludnou otázku? Samozřejmě byste neměli podcenit domácí přípravu. Pokud najdete internetové fórum, kde bývalí uchazeči rozebírají zkušenosti s pracovním pohovorem u dané firmy, máte vyhrálo. Dobře posloužit ale mohou i zkušenosti od jiných firem, protože výběr zaměstnanců se stává čím dál více standardizovanou záležitostí.

Pokud otázce nerozumíte, nebojte se říct si o zpřesnění. Není nic horšího než odpovídat na něco jiného, než na co se vás ptají. Nenechte se ale vynervovat. Lidé na druhé straně stolu počítají s tím, že budete nervózní, to k dané situaci patří. Nevrťte se zbytečně, neodpovídejte jen jednoslovně, klidně si otázku promyslete. A nemyslete hned na nejhorší. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky