Kvůli svatbě se zadlužuje polovina mladých lidí

Svatba nebo uzavření registrovaného partnerství jsou události, které nám zůstávají v paměti až do konce života. Lidé jsou si toho vědomi a za nezapomenutelné zážitky z tohoto dne jsou ochotni také patřičně zaplatit. Mezinárodní průzkum ING Bank ukázal, že svatba je nejnákladnější událostí, kterou Evropané v posledních pěti letech zažili. Ti, kteří v tomto období do svazku vstoupili, se kvůli svatbě zadlužili častěji než lidé sezdaní déle než pět let. Zatímco ženy získávají peníze na ni častěji darem, muži si půjčují od finančních institucí nebo rodiny. Pro obě pohlaví ale platí, že nejčastěji si snoubenci na svatbu šetří sami.

Ilustrační fotografie
reklama

„Lidé svatby milují a často jsou ochotni za ně utratit více, než si mohou dovolit. Z průzkumu ale vyplynulo, že pokud by byli respondenti postaveni před rozhodnutí, zda si užít velkou a nákladnou svatební hostinu, nebo peníze investovat do nového bydlení, sedm z deseti Evropanů by neváhalo vzdát se velkolepé oslavy a své finance by raději využilo na pořízení obydlí,“  říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.

Průzkum ukázal, že medián nákladů na obřad a hostinu novomanželů, kteří do sňatku vstoupili v posledních pěti letech, je asi 140 000 Kč. Svatba je přitom nákladnou záležitostí i pro další členy rodiny. Pětina Evropanů uvedla, že se jim v průběhu uplynulých pěti let ženil či vdával některý z příbuzných, a medián jejich nákladů spojených s touto událostí se pohyboval kolem 25 000 korun.

V pořadí druhou nejnákladnější událostí ve sledovaném období byla nemoc nebo úmrtí blízké osoby. Pomyslnou třetí příčku obsadily náklady na rozvod (cca 60 000 Kč).

Kvůli svatebnímu obřadu a hostině se v posledních pěti letech zadlužilo 17 % Čechů. Zatímco nejčastěji se zadlužovali novomanželé v Turecku (76 %), nejméně se tak dělo v Nizozemsku (5 %). Pokud se podíváme na věk, nejvíce se kvůli svatbě zadlužovala nejmladší generace Evropanů do 24 let (49 %), zatímco páry ve věku 35–44 let si kvůli svatbě půjčovaly jen ve 23 % případů.

Svatba nebo registrované partnerství vyžadují dlouhodobější plánování a zařizování. I díky tomu si na ně téměř polovina (45 %) dotazovaných Evropanů dokázala včas ušetřit. Asi čtvrtina lidí pak svatbu platila jako běžný výdaj z toho, co měli aktuálně na účtu, necelé pětině přispěla rodina a jen 8 % dotazovaných nemuselo za svůj svatební den vydat ani korunu. Třetina (32 %) obyvatel starého kontinentu souhlasí s tím, že kdyby si mohli dovolit utratit víc, udělali by to. S tímto tvrzením souhlasí i pětina Čechů.

Průzkum realizovala pro společnost ING agentura Ipsos v listopadu 2014 ve 13 evropských zemích na vzorku 12 745 respondentů. 

Témata: manželství | svatba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky