Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německý průmysl v červnu překvapivě šlápl na brzdu. Poklesl meziměsíčně o 1,4%, a to zejména kvůli propadu produkce investičních celků. I přes červnové zpomalení, ale německý průmysl meziročně zůstává v kladných číslech a přispívá pozitivně k růstu německé ekonomiky, informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Na německé podniky mohla v průběhu června dolehnout rostoucí nervozita z řecké krize. Její význam ale pravděpodobně nebyl velký. Za výraznější hrozbu považujeme zpomalující poptávku z Číny, která patří k největším obchodním partnerům Německa. Negativní dopad Číny se navíc může v druhé polovině roku ještě prohlubovat. Německým podnikům na druhé straně pomáhají levnější ceny ropy, slabší euro a rekordně levné peníze. 

I proto nálada mezi německými podnikateli zůstává na velice vysokých úrovních a dobře se vyvíjejí i nové zakázky. Nepřikládáme proto červnovému číslu v tuto chvíli zásadní váhu. Čísla za HDP by měla navíc brzy ukázat, že německá ekonomika především díky rostoucí spotřebě domácností v druhém kvartále zrychlila tempo růstu na 1,5%. A to je dobře i pro Česko, která má ze všech středoevropských ekonomik vůči Německu největší expozici.

Témata:  průmysl Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy