Platy státních zaměstnanců porostou. Nejvíce ale dostanou politici

Platy státních zaměstnanců příští rok porostou. Učitelé, policisté, zdravotní sestry, lékaři a policisté dostanou navíc tři procenta, státní úředníci pět, soudci devět. A politici? Nejvíce! Samozřejmě? Příští rok si přilepší o čtrnáct procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Dráždí odboráře i obyčejné lidi. Příští rok vzrostou platy lidí, kteří jsou placeni státem. A kdo dostane nejvíce? Politici! Ti si přilepší o čtrnáct procent. Zbytek už si tolik nepřilepší - učitelé, zdravotní sestry, lékaři, policisté a úředníci bez definitivy - ti všichni dostanou přidáno o tři procenta. Úředníci s definitivou, týká se to asi 68 tisíc úředníků, si vylepší svůj plat o pět procent. Soudcům pak vzroste plat průměrně o 9,2 procenta, píše páteční Mladá fronta Dnes.

Tyto cifry však ještě nejsou definitivní. Odboráři totiž budou bojovat ještě za větší zvýšení, rádi by totiž prosadili i nárůst tarifů, které jsou podle nich výhodnější pro všechny zaměstnance. To ovšem politici zpravidla odmítají, protože na zvýšených tarifech se hůře šetří.

Odboráři také prosazovali výrazné zvýšení platů pro úředníky, které spadají pod úřední zákon. Plat jim měl vzrůst až o 25 procent, to však padlo. Přilepší si však více než ostatní a to o pět procent.

Ostrou kritiku si ale vysloužili a zřejmě ještě vyslouží politici. Těm totiž vzroste plat o čtrnáct procent. "Někomu se sype hodně na velkou hromadu a ostatním se přisype na malou hromádku," uvedl pro Mf Dnes šéf odborů ČMKOS Josef Středula. Nutnou však dotknout, že s výrazným nárustem platů politiků a oudců stát nic dělat nemůže, vychází totiž z rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Na platy politiků a soudců (ti dostanou přidáno v průměru o 9,2 procenta) půjde z rozpočtu téměř půl miliardy z celkových čtyřech miliard navíc. Celkově by mělo v příštím roce jít na platy lidí placených státem 135 miliard.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky