Jedete na dovolenou autem? Těmto místům se vyhněte

Pokud patříte mezi ty, kteří si dovolenou nechávají na později a nebalí kufry hned na začátku července, máme pro vás radu. Dobře si vyberte, kudy pojedete autem za letními radovánkami.

Ilustrační fotografie
reklama

Silnice a dálnice vedoucí k oblíbeným turistickým destinacím totiž nejsou beznadějně ucpané jen na začátku července nebo o víkendových špičkách.

I nyní se vám velmi snadno může stát, že si vyberete trasu, která bude tak ucpaná, že tudy projede maximálně někdo na skútru, ale majitelé naložených osobáků nebo karavanů si v dlouhých kolonách budou připadat jako v pekle.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má pod palcem dopravní infrastrukturu, naštěstí nezůstává jen uvnitř našich hranic a aktuálně radí i těm, kteří cestují i mimo Českou republiku. Třeba k Jadranu do Chorvatska.

"Kolony se už tradičně dají očekávat hlavně v Rakousku na průtahu Vídní, kterým je dálnice A23. Komplikace kvůli střídavému uzavíraní jízdních pruhů mohou na této komunikaci nastat hlavně v městské části Inzersdorf. Problémy se ve Vídni čekají i u Sankt Marx, kde je provizorní dopravní značení a používat se musí náhradní most," upozorňuje ŘSD na svých stránkách.

Kolony se dají čekat i na dálnici A2 z Vídně do Grazu mezi 111. až 115. km, kde je kvůli stavebním pracem sveden provoz do protisměru.

"Most se pak opravuje na Brennerské dálnici A13 u Innsbrucku a v nočních hodinách během pracovních dní (od 20:00 do 5:00) bývá dálnice zcela uzavřena," uvádí dále ŘSD.

Na pozoru by se vůbec měli mít všichni, kteří na tento víkend plánují cestu do Rakouska nebo do německé spolkové republiky Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Německým dětem totiž začíná letní volno až teď a dá se čekat pořádný nápor.

"Navíc se od pátku do neděle jede závod DTM na okruhu u města Spielberg, kam zavítá na 50 tisíc diváků. Z důvodu konání mistrovství Evropy v plážovém volejbalu ve městě Klagenfurt, které je na dálnici A2 mezi městy Graz a Villach, se očekává hustší provoz na silnicích," doplňuje Ředitelství silnic a dálnic.

Místa s hustším provozem nebo kolonami:

Rakousko: A1 okolí Salzburgu, A10 Tauernská dálnice, A11 tunel Karawanken, A12 Inntalská dálnice, A13 Brennerská dálnice, A14 Porýnsko

Itálie: A22 Brennerská dálnice, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Venedig - Triest – hraniční přechod do Chorvatska Dragonja a všechny hlavní silnice v blízkosti pobřeží

Slovinsko: A2 Karawankentunnel, A1 Ljubljana - Koper, hraniční přechod Spielfeld (na dálnici Pyhrnautobahn), dálnice A4 Maribor – Ptuj, hraniční přechod Macelj

Chorvatsko: A1 okolí Zagrebu, silnice Triest - Pula a silnice Triest – Rijeka

Témata: auta | dovolená | Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky