Češi i Slováci posilují své přeshraniční podnikání

Aktivity českých podnikatelů na Slovensku, stejně jako aktivity slovenských podnikatelů v České republice, v posledních třech letech rostou. Důvodem je historická provázanost a expanze podnikání. Informace vyplývají z databází poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie
reklama

„Přeshraniční ekonomickou aktivitu ovlivňuje nejenom atraktivita hospodářského prostředí či obchodní potenciál růstu, ale také historická provázanost businessu i strategický záměr otevírat podnikání na východ, resp. západ. Tyto faktory sehrály klíčovou roli v růstu českého kapitálu na Slovensku a slovenského kapitálu v Česku,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.

Počet českých firem, které mají slovenského vlastníka, se mezi lety 2013 až 2015 zvýšil téměř o třetinu ze 7 669 na 10 163 subjektů. O něco pomaleji přibývaly české společnosti se slovenskými majiteli – jejich počet v období od 2013 do 2015 vzrostl o necelou čtvrtinu z 8 283 na 10 260 subjektů.

Čeští podnikatelé do základního kapitálu slovenských firem ve sledovaném období investovali přes 28,5 miliard korun resp. 1,048 miliard euro, což za tři roky představuje nárůst o 112 %. Objem slovenského kapitálu v českých společnostech se zvýšil o 3,9 miliardy korun, tedy o 11,6 %. „Mezi zahraničními investory se z pohledu investovaného kapitálu do českých firem se mezi zahraničními investory Slováci posunuli z 9. příčky v roce 2013 na 7. příčku v roce 2015,“ doplnil Michal Řičař z Bisnode.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky