Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžný účet letos poprvé v mínusu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jak napovídá květnový výsledek běžného účtu platební bilance, dividendová sezóna odstartovala. Na rozdíl od předchozích měsíců, kdy se přebytky vnější bilance ČR pohybovaly mezi 20 a téměř 35 mld., se v květnu přehoupnul běžný účet do lehkého záporu. Podle očekávání se o to zasloužily dividendy, které ČNB odhadla na skoro 32 mld. korun, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Vlna repatriace zisků do zahraničí teprve začíná a tak kladné saldo běžného účtu za prvních pět měsíců stále zůstává za hranicí 100 mld. korun. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami dokáže hladce kompenzovat převody zisků do zahraničí i tam placené úroky.

V následujících měsících počítáme s dalšími výplatami dividend a vývoj běžného účtu se opticky zhorší. V každém případě ale za celý rok zůstane v přebytku, který by mohl odpovídat zhruba 2 % HDP. Je to velmi dobrý výsledek odpovídající exportnímu profilu české ekonomiky i s ohledem na silnou přítomnost zahraničního kapitálu, jež na českém trhu vykazuje velmi slušnou ziskovost.

Pokud jde o příliv kapitálu do české ekonomiky, není letos rozhodně nijak rekordní. Přímé zahraniční investice stojí především na reinvestovaném zisku podniků pod zahraniční kontrolou. Jde tedy spíše o rozšiřování přítomnosti již etablovaných společností než o příchod nových podniků.

V případě portfolio investic stále platí, že české firmy i investoři zůstávají velmi aktivní na zahraničních trzích, které nabízejí zajímavější investiční příležitosti ve srovnání s malým českým trhem. Naproti tomu aktivita zahraničních portfolio investorů v ČR není až na zvýšený zájem o státní papíry v květnu nijak ohromující.

Témata:  ekonomika ČSOB

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy