Eurozóna páchá sebevraždu, elity selhaly, varuje politik

V Bruselu byla po dlouhých hodinách jednání uzavřena dohoda týkající se Řecka. Země dostane další peníze, podle Donalda Tuska ale musí splnit přísné podmínky. Řecku ale i přesto někteří politici nevěří. Podle ekonomického experta ODS se eurozóna řítí do záhuby.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny, podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem. Dohoda umožní Aténám vyhnout se sociálním, hospodářským a politickým důsledkům, které by přinesl opačný výsledek dnešního nočního jednání. Takové jsou výsledky hodinových jednání v Bruselu.

Podle Jana Skopečka z ODS ale eurozóna tímto krokem páchá sebevraždu. „Řecku se nasypou další peníze. A to peníze daňových poplatníků ze států, kde mají daleko menší sociální benefity, menší důchody, menší veřejný sektor, lepší daňovou morálku a neskonale odpovědnější hospodaření, než panuje v Řecku. Jak dlouho to budou "platící" voliči představitelům standardních politických stran trpět?" reagoval na dohodu na sociálních sítích expert občanské demokracie.

Považuje to za selhání evropské elity, které se může stát zdrojem podpory radikálních politických subjektů. „Evropské elity za poslední dny a týdny předvedly neuvěřitelné herecké výkony, aby nakonec opakovaně popřely samy sebe. Vyslaly ostatním zemím jasnou zprávu - hospodařte, jak chcete, neplaťte dluhy, žijte si nad poměry, my vždycky najdeme způsob, jak Vám poslat další peníze. Myslí si někdo vážně, že je taková eurozóna a s ní celá EU životaschopný projekt?" ptá se Skopeček.

Témata: řecko | EU | Eurozóna

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky