Zastavili jsme dluh, chlubí se Babiš. Vše je ale trošku jinak

Andrej Babiš se chlubí, že země v prvním pololetí letošního roku dobře hospodařila. Česká ekonomika vzrostla o 4 %, a to i přesto, že výběr daní zaostává. Letos poklesl o 1,5 %. Je to jen optický klam, oponuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Andrej Babiš
reklama

„K 30. 6. 2015 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 640,8 mld. Kč, celkové výdaje 618,2 mld. Kč a přebytek hospodaření 22,6 mld. Kč (na konci června 2014 vykázán přebytek ve výši 1,5 mld. Kč), což je nejlepší výsledek hospodaření od vzniku České republiky," píše se ve zprávě ministerstva financí.

Jenže podle Skopečka k tomu přispěl jeden výrazný faktor. „Není způsoben úsporami současné vlády, ale vyššími příjmy z Evropské unie," upozorňuje občanský demokrat. Pravda podle něj je, že výběr daní za první pololetí roku 2015 je o více než 3 miliardy nižší než v loňském roce.

„Děje se tak i přesto, že se české ekonomice nadprůměrně daří a příjem z daní by měl růst rychleji, než bylo plánováno. Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem tak neplní sliby o výběru desítek až stovek miliard korun navíc," kritizuje vládu Skopeček.

Vláda podle něj v prvním pololetí utratila o 30 miliard více než v minulém roce. „ V době hospodářského růstu by se vláda měla naopak zaměřit na úspory a snižování zadlužení, místo toho populisticky rozhazuje peníze daňových poplatníků," dodává poslanec za ODS.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky