Češi už mohou obdarovávat neziskové organizace bez obav

Veřejnost si může na internetu nalézt prověřené neziskové organizace, které jsou držiteli značky spolehlivosti. Tato značka je zárukou, že finanční dary, které nezisková organizace obdrží, nebudou zneužity k osobnímu prospěchu zakladatelů nebo pracovníků, ale budou využity na účel, který daná organizace deklaruje. Kromě jiného je prověřováno, zda nezisková organice splňuje všechny zákonné povinnosti, její režijní náklady a odměny pracovníků jsou v přiměřené výši a zveřejňuje o sobě pravdivé informace. Webové stránky www.znacka-spolehlivosti.cz provozuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) a aktuálně na nich naleznete 16 prověřených neziskových organizací, informuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Ilustrační fotografie
reklama

Hodnocení spolehlivosti, webová stránka a první držitelé značky spolehlivosti jsou výsledkem téměř dvouletého projektu podpořeného Operačním programem Lidské zdroje a zaměstnanost. Cílem projektu bylo přinést na český trh kvalitní systém pro hodnocení spolehlivosti neziskových organizací. „Důvěra české veřejnosti k neziskovým organizacím není příliš vysoká. To je dáno i jejich nízkou transparentností, kterou dokládají průzkumy provedené na Univerzitě v Hradci Králové. Členské organizace AVPO ČR se proto rozhodly stávající stav změnit. Pověřily AVPO ČR vytvořením nástroje, který umožní, aby se lidé nebáli podporovat neziskové organizace a neměli obavy, že jejich finanční dary budou zneužity k nekalým účelům nebo osobnímu prospěchu. Proto nyní nabízíme veřejnosti značku spolehlivosti,“ říká Alena Sladká, ředitelka AVPO ČR a značky spolehlivosti.

Každý držitel značky spolehlivosti prošel důkladným komplexním hodnocením, které se opakuje každé tři roky. Ve zbývajících dvou letech tohoto tříletého cyklu prochází základní kontrolou nezávislých hodnotitelů.

„Neziskových organizací je v ČR registrováno přes 120 000. Pravdou je, že můžete ojediněle narazit i na podvodníky. Drtivá většina neziskovek ale funguje poctivě a spolehlivě. Pokud chcete mít úplnou jistotu, že je neziskovka prověřená, hledejte tu se značkou spolehlivosti,“ říká prezident asociace Marek Šedivý.

Na zmíněném webu značky je zveřejněná také metodika hodnocení spolehlivosti i doporučení pro tvorbu a obsah výročních zpráv nebo pro etické způsoby oslovování dárců a obstarávání finančních zdrojů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky