Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou bohatí? Toto tvrdí lidé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Podle průzkumu Pioneer Investments by více než čtvrtině Čechů stačil k pocitu bohatství milion korun. Méně než každý desátý Čech by pak o sobě tvrdil, že je bohatý až na hranici půl miliardy. Zatímco mužům by k pocitu bohatství stačil nejčastěji právě milion, ženy si stejný pocit cení na milionů pět. Na otázku, jak by Češi naložili s nedávnou rekordní výhrou 2,5 miliardy korun, by více než polovina dotazovaných (57 %) ke správě nově nabytých peněz využila finančního poradce a zhruba stejný podíl pohádkově bohatých Čechů (55 %) by podnikl cestu kolem světa a koupil si alespoň jeden luxusní automobil (52 %).

Více než čtvrtina Čechů (27 %) tvrdí, že by jim k pocitu bohatství stačil jeden milion korun. O něco větší část populace (29 %) by měla stejný pocit při sumě pěti milionů. Zatímco milion korun by stačil těm mladším (15 – 29 let), starší generace (30 – 60 let) se shodují spíše na pěti milionech. Pokud se podíváme na výsledky podle dosaženého vzdělání, půl milionu by k pocitu bohatství nejčastěji stačilo dotazovaným bez maturity, naopak vysokoškoláci vidí jako hranici bohatství deset milionů.

„Částka, při jejímž vlastnictví by o sobě velká část Čechů tvrdila, že je bohatá, tedy milion korun, může být pro řadu z nich reálně dosažitelná například prostřednictvím  dlouhodobého pravidelného investování,“ říká Dana Kryńska, ředitelka marketingu a komunikace Pioneer Investments v ČR a SR a dodává: „Pokud by dnešní třicátník pro svoji investici zvolil vyvážené portfolio – tedy takové, kde jsou zastoupeny jak konzervativní instrumenty, tak akcie – a pravidelně odkládal tisíc korun měsíčně, v důchodovém věku skutečně může být milionářem“. 

Pokud by se Češi dostali k rekordní výhře 2,5 miliardy korun, která nedávno padla, naprostá většina (96 %) by část peněz investovala do zajištění budoucnosti své i dalších generací. 86 % by si určitě nebo pravděpodobně pořídilo nové bydlení a pozitivní zprávou je, že tři čtvrtiny by neváhaly věnovat určitý obnos z výhry na dobročinné účely. Více než polovina dotazovaných (57 %) by ke správě nově nabytých peněz využila finančního poradce a zhruba stejný podíl pohádkově bohatých Čechů (55 %) by podnikl cestu kolem světa a koupil si alespoň jeden luxusní automobil (52 %). Nejméně lákavou investicí by pro zbohatnuvší Čechy bylo založení soukromé umělecké sbírky (9 %). Více než třetina (36 %) by určitě nebo pravděpodobně neopustila stávající zaměstnání a jen asi 8 % dotazovaných by v případě takové výhry hledalo nového partnera. 

„Je patrné, že Češi se v souvislosti s nedávnou rekordní výhrou nad možností získat takto mimořádně velký obnos peněz zamýšleli a mají poměrně jasno, jak by s ním naložili. Dobrou zprávou je, že většina by myslela především na zajištění budoucnosti a peníze by investovala, a to z velké části s využitím odborné pomoci finančního poradce. Při takto vysoké částce a vhodně zvolené investiční strategii je více než pravděpodobné, že si výhry reálně užije nejen výherce, ale budou z ní těžit i další generace. Povzbudivý je i fakt, že řada dotazovaných by se i přes rychle nabyté pohádkové bohatství nevzdala zaběhnutých rituálů a pevných bodů ve svém životě, jako je práce a fungující partnerství,“ uzavírá Kryńská.

Témata:  CZK Česko lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy