Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krach Řecka poškodí i Českou republiku, varuje Sobotka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministr financí České republiky Andrej Babiš dnes na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů prohlásil, že by Atény měly konečně zbankrotovat. Premiér Bohuslav Sobotka má ale naprosto odlišný názor. Krach Řecka by přinesl velké problémy, varoval Bohuslav Sobotka.

„Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor," uvedl dnes Babiš na konferenci. Jeho názor tak stojí v protikladu k tomu, co tvrdí předseda vlády.

„Bankrot Řecka by poškodil celou EU a zhoršil uprchlickou krizi. 80 % českého exportu směřuje do zemí eurozóny a stabilita eurozóny je proto naším strategickým zájmem. Krach Řecka by nepřímo poškodil i českou ekonomiku," varuje Sobotka.

Pokud se potvrdí signály, které v pondělí dopoledne vyslala řecká vláda, o tom, že je ochotna přijmout potřebné reformy, měly by země podle českého premiéra udělat maximum, aby eurozónu posílily.

„A Řekové musí provést nutné reformy. Země v EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními. Funkční řecký stát navíc potřebujeme i v souvislosti se stávající migrační vlnou," nesouhlasí Sobotka se slovy Andreje Babiše o krachu Řecka. „Řecko musí zlepšit ochranu jižní hranice EU. Pokud zbankrotuje, zhorší to i celou uprchlickou krizi," dodal předseda ČSSD.

Témata:  Česko Řecko Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy