Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tendr na vozy policie: vyhovuje jediný vůz

Tendr na vozy policie: vyhovuje jediný vůz

Foto: Volkswagen

Policie hodlá namísto přestavby stávajících limuzín policejního prezidia, které jsou již v polovině životnosti, nakoupit zcela nové vozy. Zadání ale vyhovuje jen jediné.

Ve spolupráci s partnerským automobilovým portálem Autoroad.cz jsme provedli srování potenciálních nabídek vyhovujících zadání. Zjistili jsme, že jediným vozem, který může vyhovět všem podmínkám je Volkswagen Passat. Konkrétnější porovnání je k dipozici v článku na zmíněném serveru.

Právě manipulace s tendry zadáváním komplikovaných podmínek, které ve výsledku vyhovují jedinému uchazeči, je oblíbeným způsobem ovlivňování veřejných zakázek.

Problémem je v tomto případě kombinace výbav. Policie do svého zadání uvedla, že požaduje, aby měla vozidla nastavitelnou charakteristiku podvozku v závislosti na povrchu silnice a zároveň vyhřívání čelního skla. Skloubit tyto dva požadavky dokáže v požadované cenové hladině jedině Volkswagen Passat. Ostatní vozy, které splňují výkonnostní a další technická zadání, nedisponují alespoň jednou z těchto nadstandardních výbav.

Vozy Volkswagen Passat v rychlé verzi R36 již policie několik let používá. Mezi tím však představila automobilka Volkswagen novou generaci tohoto oblíbeného vozu. Passaty se, podobně jako starší Fordy Mondeo, uplatňují zejména při hlídání provozu na dálnicích. Jejich vysoký výkon dovoluje stíhat rychle jedoucí vozy. Díky běžnému lakování nejsou mezi ostatními vozy snadno k rozeznání.

Témata:  policie auta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:12

Ekonom Kovanda: Česko by mohlo zvládnout kýžené měkké přistání, říkají nejnovější čísla k důvěře v ekonomiku

Spotřebitelům v Česku se rychle vrací důvěra v ekonomiku. V dubnu je jejich nálada v tomto směru lepší, než odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023; přitom lepší než dlouhodobě průměrnou náladu mají čeští spotřebitelé poprvé za celé období od podzimu 2021. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy