Změny od 1. června. Podívejte se, na co si dát pozor

Prvním červnem 2015 se mění hned několik záležitostí. Kromě toho, že končí lhůta pro zaplacení daně z nemovitosti, vstupuje v platnost i nové rozhodnutí o nouzové antikoncepci. Co dalšího se změnilo?

Ilustrační fotografie
reklama

Tady jsou změny, které platí od prvního června. Končí každoroční lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí. Nepřesáhne-li její výše 5000 korun, je v uvedené lhůtě splatná celá najednou. Pokud je částka vyšší, může ji daňový poplatník uhradit ve dvou splátkách, ale i najednou. 

Pilulky nouzové antikoncepce - neboli postinor - můžete od 1. června koupit v lékárně bez omezení, a to u přípravků Postinor-2 a Escapelle. Dosud zákaznice musely při koupi pilulek poslední záchrany po nechráněném pohlavním styku předkládat občanský průkaz. Od dubna se bez průkazu prodává přípravek EllaOne.

Automobilů, které se nacházejí v takzvaném polopřevodu - původní majitel jej odhlásil a nový dosud nepřihlásil - je v Česku téměř 700 tisíc. Poslední možnost jej přihlásit máte už jen do 30. června. Pokud nebude takové vozidlo přihlášené, ztratí technickou způsobilost. 

V pondělí 1. června 2015 začíná Ministerstvo průmyslu a obchodu přijímat žádosti o podporu do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Téměř 120 miliard korun je v rámci operačního programu nachystáno na podporu malých a středních podnikatelů, výzkumu, energetické účinnosti i infrastruktury či například komunikačních technologií. A žadatelé už nemusí se svými projekty čekat.

Témata: ekonomika | lidé | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky