Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další vážný problém důchodců. Lékařka je zděšena

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Gerontoložka Iva Holmerová se podivuje nad tím, jak mohou politici dopustit, aby se život v domovech důchodců stal živořením. Seniorský věk by podle ní měl mít určitou důstojnost. Nejsou ale lidé, kteří by se o penzisty postarali.

V Česku dnes žije přes 1,8 milionů seniorů. Stará se o ně ale jen 440 lékařů medicíny stáří neboli gerontologů. "Slyšíte dobře, je to opravdu neuvěřitelné číslo. Přitom internistů tady máme přes 3000, praktiků víc než 5000," řekla Českému rozhlasu s tím, že o seniorskou péči není zájem. A to jak ze strany státu, tak i ze strany studentů medicíny.

Stáří je podle lékařky všeobecně upozaďováno a tento obor nemá ani zaslouženou podporu od státu. Podpora politiků ale prý není dostatečná ani v domovech pro seniory. 80 % domovů je totiž určených pouze pro zdravé seniory

"Je ale opravdu nesmyslné odsouvat soběstačné a samostatné lidi do domovů. Ve skutečnosti jsou tam ale často lidé velmi nemocní. Bez pomoci zdravotnického personálu. Lékař je nevidí, jak je rok dlouhý. Představte si, že 10 % lidí v domovech důchodců za celý rok neviděl žádný lékař! A dalších 30 % aspoň lékař praktický. To jsou opravdu alarmující čísla, která ale nějak nikoho nealarmují," zděsila se Holmerová.

"Statistici přitom spočítali, že v Česku máme 500 zařízení pro seniory s 38 000 lůžky. To, že poptávka daleko převyšuje nabídku, taky dobře všichni víme. V číslech to je ale hrozivější. V roce 2013 bylo odmítnuto totiž 61 000 seniorů!" dodala.

V Česku podle ní chybí například poskytovatelé denních služeb, terénní služba a pomoc jeden druhému. Přitom by mělo být snahou rodiny, státu a obcí, aby lidé byli v domácím prostředí co nejdéle. "Ústavní péči pro své rodiče a prarodiče taky často volí zoufalé rodiny, které se o seniora starají doma. Je to nesmírně vyčerpávající 24hodinová práce sedm dní v týdnu. A protože neexistuje jiná pomoc, tak často volí dřívější ústavní péči, než by jinak bylo zapotřebí," podotkla.

Stát podle lékařky bude muset najít politickou vůli k velké změně celého systému. "Politici si totiž pořád nějak neuvědomují, že i oni sami budou jednou dlouhodobou péči potřebovat," řekla Rozhlasu.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy