Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z autosedačky při testu vypadlo dítě, třetina jich propadla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tento test dětských autosedaček dopadl naprosto katastrofálně. Ze 27 testovaných typů jich totiž hned třetina naprosto propadla. Navíc z jedné autosedačky vypadla při nárazu figurína dítěte a to jen při rychlosti 64 km/h!

Žádná ze sedmadvaceti testovaných dětských autosedaček nebyla výborná. To jsou výsledky jarního testu, který udělala český Ústřední Automotoklub České republiky (ÚAMK) společně s dalšími evropskými autokluby. Test byl proveden na 27 autosedačkách. "Celkem 18 modelů obdrželo známku dvě nebo tři, devět jich propadlo, dostalo známku 4 a 5," uvedl ÚAMK.

Autokluby testovaly sedačky na bezpečnost, snadnou obsluhu, ergonomii, obsah škodlivin, čištění potahů i zpracování produktu. "Do testu bezpečnosti je již tradičně zařazován čelní náraz v 64 km/h a boční náraz v 50 km/h," upřesnil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Test dětských sedaček 2015 ZDE.

Nejhůře asi z hlediska bezpečnosti dopadla sedačka Hauck Varioguard (do 18 kg). "Při čelním nárazu došlo k devastaci zadní části základny, takže figurína vypadla ze sedačky směrem pod sedadlo. To by vedlo k devastujícím zraněním v oblasti horní části těla dítěte," uvedl Vomáčka. Příliš bezpečná není ani sedačka Cam Gara 0.1, která v testu obdržela v bezpečnosti jen 24 procent.

U šesti sedaček se pak objevil vysoký obsah škodlivých látek. Jedná se o typy Simple Parenting Doona, Simple Parenting Doona & Isofi x Base, Baby Relax Baladin, Apramo Ostara, Apramo Hestia, Casualplay Sono Fix. Podle ÚAMK mají sedačky vysoký podíl polycyklických aromatických uhlovodíků a také insekticidů nebo stabilizátorů. "Tyto produkty důrazně nedoporučujeme nakupovat, mohou poškodit zdraví dítěte," říká Vomáčka.

Témata:  děti autosedačky ÚAMK

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy