Jídlo v nemocnicích je přesolené, chybují i porodnice, ukázal test

Pacienti v nemocnicích dostávají přesolené jídlo s nedostatkem živin. Takový je závěr ministerstva zdravotnictví, které stravu testovalo v bezmála stovce nemocnic a zařízení sociálních služeb.

Ilustrační fotografie
reklama

Vysloveně alarmující jsou výsledky z porodnic - až čtvrtina maminek podle zprávy ministerstva dostává jídlo, které je pro ně nevhodné.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo otestovat jídlo ve 33 nemocnicÍch z toho 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Výsledek je šokoval.

"Strava v nemocnicích není příliš pestrá. Opakuje se zejména u snídaní a večeří. A pro mě bylo poměrně alarmující, že ve čtvrtině porodnických oddělení pacientky dostávaly jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, zvýšeným obsahem soli nebo nesprávným poměrem základních živin," shrnuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministerstvo nemocnicím vytýká málo pestrou stravu a stále se opakující jídla, ve kterých chybí zelenina, ryby, nebo cereální pečivo.

Stravovací zařízení se ale výtkám ministerstva a pacientů brání. Sama by prý ráda více zeleniny, nebo ryb zařadila, jenže nemohou. Prý zkrátka nejsou peníze, někde totiž musejí pacienty nakrmit za 65 korun na den.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky